Roman „Džentlmen u Moskvi“

BEOGRAD – Laguna na predstojećem Sajmu knjiga predstavlja knjigu o kojoj se priča već dve godine, otkad je objavljena na engleskom jeziku, a to je roman „Džentlmen u Moskvi“ Ejmoa Toulsa.

Pisac se više od 20 godina bavi istraživanjem, pre nego što se potpuno posvetio pisanju. Ovo je njegov drugi roman, bestseler „Njujork tajmsa“, a našao se i na listi najboljih romana po oceni časopisa „Čikago tribjun“, „Majami herald“ i „Filadelfija enkvajer“.

Samo na sajtu „Goodreadsu“ ima skoro 17.000 kritika, a knjigu je ocenilo više od 120.000 čitalaca. Zbirna ocena je 4,36, od mogućih 5,00.
„Džentlmen u Moskvi“ je roman o čoveku kome je naređeno da ostatak života provede u luksuznom hotelu. Radnja romana odvija se nekoliko godina posle Oktobarske revolucije u Rusiji, u periodu nasilnog prevrata. Zgodni grof Aleksandar Rostov je optužen za pisanje kontra-revolucionarne pesme.

Boljševički sud ga proglašava za nepopravljivog aristokratu i osuđuje na kućni pritvor u velelepnom hotelu Metropol, tačno preko puta Kremlja. Rostov, nesalomivi i duhoviti erudita, nikada u životu nije radio, a sada mora da živi u tavanskoj sobici dok se pred vratima hotela odvijaju najburnije godine ruske istorije. Neočekivano, materijalna oskudica u kojoj se zatekao omogućiće mu da uđe u mnogo veći svet emotivnih otkrića.

Roman „Džentlmen u Moskvi“ nas vraća u vreme staromodne elegancije i pruža nam priliku da vidimo šta je to značilo biti pravi aristokrata. Roman je prepun humora, originalnih likova, intriga i upečatljivih scena. Čitaocu će se pre svega dopasti priča o čoveku koji, bez obzira na nesvakidašnje okolnosti svog života, pokušava da otkrije svoju istinsku svrhu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com