U trendu

Roman „Nespokojni“: „Senzacionalno dobra proza koja iznenađuje“

Geopoetika je predstavila knjigu „Nespokojni“ Lin Ulman (1966) , ćerke glumice Liv i reditelja, pisca, scenariste Ingmara Bergmana (1918-2007) koju je autorka deginisala kao roman, a koji je u biti njena autobiografska slika odnosa sa roditeljima.

Iako je Lin Ulman do sada napisala šest romana koji su dobili visoke ocene kritičara i brojne nagrade, a prevedene su na 30 jezika knjiga „Nespokojni“ je njeno prvo delo prevedeno sa norveškog na srpski jezik.

Govoreći o knjizi glavni urednik „Geopoetike“ pisac Vladislav Bajac je citirao norveške i švedske kritičare koji su o njoj napisali da je „senzacionalno dobra proza koja iznenađuje i ne liči ni na šta drugo danas napisano, velicanstveni roman . . duboko ličan , privatan, nikako ga ne propustiti …

Bajac ga je ocenio kao „prosvetljujući i zabavan, ozbiljan i duboko dirljiv, kao jednu od retkih knjiga koje koje će izdržati probu vremena. On je opisao kao se LIn odlučila da snima razgovore s ocem kada je on počeo da biva dementan i u knjizi je sačuvala taj njegov fragmentarni govor.

Zanimljivo je, istakao je Bajac da u knjizi pominje ljude iz Jugoslavije s kojima se u jednom periodu družio kao sto su tv novinar Dragan Babić i slikar Mića Popović. Kritičari ovo delo ocenjuju kao reemek delo LIn ulman koja je j2017 dobila nagradu „Dobloug“ za celokupuno stvaralaštvo koji dodeljuje Švedska akademija, a “ Geopoetika“ ovim izdanjem obeležava 100 godina od rođenja Ingmara Bergmana koji se smatra najvažnijim evropskim filmskim režiserom i scenaristom pored Federika Felinija.

Bergamn je tokom karijere koja je trajala do njegove 84. godine snimio 62 filma i režirao više od 170 pozorišnih predstava svih žanrova i formi uključujući opere.

Njegove autobiografske romane objavila je “ Geopoetika“, a ukupno je napisao četiri romana. Prema njegovom autobiografskom romanu „Rođen u nedelju“ 1992. snimljen je istoimeni film u režiji Danijela Bergmana, sina Ingmara Bergmana, koji je potpisnik scenarija.

Bergman se se ženio pet puta, a sa Liv Ulman je živeo tokom pet godina od 1966 kada se rodila ćerka Lin, jedno od njegovih devetoro dece.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.