U trendu

Roman „Tango pod mesečinom“ Ali Sinkler

BEOGRAD – Australijska književnica Ali Sinkler je u mladosti htela da bude Indijana Džons na štiklama i provela je mladost putujući po egzotičnim zemljama, a kada se vratila u rodnu Australiju odlučila je da su sva njena iskustva pogodna da se opišu u romanima i jedan od takvih je „Tango pod mesečinom “ u izdanju Vulkana.

Njena junakinja je mlada novinarka Deni Makena koja stiže u Buenos Aires s namerom da kroz intervju a Karlosom Eskuderom, kome je saobraćajna nesreća prekinula igračku karijeru, napiše seriju tekstova o tangu.

On je inače bio mentor njene majke Ajris Kenedi, koja je dve decenije ranije ostavila supruga i petogodišnju ćerku i postala diva plesačke scene, a zatim se povukla.

U razgovoru sa Eskuderom, Deni saznaje za priču o Paskalu Kancijaniju, čuvenom kompozitoru kojeg je ubila njegova muza Luzi i onda s ljubavnikom Robertom pobegla iz zemlje 1953 godine.

Deni odlučuje da razreši to ubistvo, jer Paskal i Luzi su pedesetih godina 20. veka bili legende tanga

Uporedo sa njenom potragom za Luzi i njenim ljubavnikom teče i priča sa Eskuderom, koji i dalje može da igra tango i da uči Deni tom plesu koji je više od obične salonske igre.

Ako već nije postao novi Nurejev, Eskudero je nenadmašan igrač tanga koji sve emocije koje je doživeo prenosi u taj ples čak i ako to znači da ponovo doživljava neke bolne trenutke.

Ovaj roman je deo trilogije o plesu koju je Ali Sinkler „sanjala“ već deset godina.

U međuvremenu ona je obišla i čak neko vreme živela u Argentini, Peruu i Kanadi. Popela se na neke od najviših planinskih vrhova na svetu, jahala na kamili u Sahari, pokupila je pregrš nagrada, pre svega od publike koja ju je 2014. i 2016. proglasila za najpopularniju književnicu avanturističkih romana.

Njeni čitaoci su joj dali zbirnu ocenu 4,46 od maksimalnih pet, što je već dovoljna preporuka da se pročita u nekoj hladovini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.