U trendu

Rukopisi Urosa Predica i pisma Save Sumanovica u Adligatu

BEOGRAD – Originalni rukopisi iz lične arhive slikara Uroša Predića i pisma Save Šumanovića izloženi su na stalnoj postavci Doma legata Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat, povodom Dana državnosti Republike Srbije.

Zbirku Uroša Predića u Adligatu čini 1700 arhivskih dokumenata, od kojih je na izložbi prikazano oko 50 najzanimljivijih.

Glavni deo postavke čine dopisnice i pisma slikara, od čega je više od 80 slikar Predić poslao porodici u Orlovat.

Druge dopisnice i razglednice Predić je razmenio za znamenitim ličnostima svoga doba, prijateljima i poznanicima: Savom Šumanovićem, Lazom Kostićem, Pajom Jovanovićem, Stevanom Mokranjcem, Bogdanom Dunđerskim, Betom Vukanović, Bogdanom Popovićem, Slobodanom Jovanovićem, Vladimirom Ćorovićem i mnogim drugim velikanima.

„Poslednjih godina nismo izlagali ove vredne eksponate, a sada je, posle rekonstrukcije prostora, napravljena posebna postavka posvećena dvojici velikih slikara koji su neizmerno zadužili našu umetnost i sve nas“, kaže predsednik Adligata Viktor Lazić.

Lazić dodaje da je „naročito zanimljiva dopisnica Laze Kostića u kojoj on pominje slavsku ikonu koju mu je naslikao Predić.“

Pored toga, u Adligatu se nalazi i zbirka sa 20 pisama i više od 50 stranica rukopisa Save Šumanovića upućenih Rastku Petroviću, a na nekima postoje i Šumanovićevi crteži.

Od ukupno 20 pisama, dva je Rastku Petroviću uputila Šumanovićeva majka Persida, moleći ga da pomogne njenom sinu.

Pisma je poklonila članica Adligata Danica Leko, naslednica jedne od najznačajnijih starih beogradskih porodica čiji legat se nalazi u ovoj instituciji.

„Kada se sagleda prepiska kao celina, do izražaja dolazi slikareva topla duša, njegova lična patnja i muka, upinjanje da duševnu bolest koju ima kontroliše i beskrajna briga za sve koji zbog toga pate i kojima, bez svoje krivice, nanosi bol i trošak“, ističu predstavnici Adligata.

Po njihovim rečima,“Šumanović je velikan koji je duboko svestan sopstvenih problema i koji bi želeo svakom da pomogne.“

„Pisma su od izuzetnog značaja za srpsku kulturu, zato što pružaju uvid ne samo u prijateljstvo dva srpska velikana, već i zbog toga što slikovito govore o ličnosti Save Šumanovića, kako u trenucima punog zdravlja, tako i u retkim trenucima duševne slabosti“, navode predstavnici Adligata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.