U trendu

Rumunski film “Kolektiv” danas na festivalu u Los Anđelesu

LOS ANĐELES – Filmski festival SEEfest Južne obale (South Coast film festival) u Los Anđelesu večeras će imati organizovan razgovor uživo i onlajn, inspirisan veoma hvaljenim rumunskim filmom “Kolektiv” (Collective) Aleksandera Nanaua, istraživačkim novinarstvom i filmskim stvaraocima koji dokumentuju njihov rad, saopštili su iz direkcije festivala.

Kinematografska snaga rumunskog ostvarenja pođednako je očaravajuća kao i poznato američko delo “Spotlight” Toma MekKartija, gde su glavne uloge izvanredno tumačili Majkl Kiton, Rejčel MekAdams i Mark Rafalo, a novinari koji istražuju stvarnu, okrutnu i ružnu priču o smrtonosnoj korupciji zanosni kao i izveštači Boston Globe.

Drama “Kolektiv” prati dešavanja iz 2015. godine kada je izbio požar u noćnom klubu Kolektiv u Bukureštu, Rumuniji, koji je usmrtio 27-oro ljuidi, dok je teško ranio 146 lica.

Upravo je čitav razvojni proces istraživačkog novinarstva odrigrao važnu ulogu u ovom slučaju, jer su predstavnici sedme sile išle do kraja da rasvetle taj nemili događaj.

Slično se dešavalo i u Srbiji, tačnije u Novom Sadu, kada je takođe bio strahovit požar gde su život izgubili tinejdžeri, što nije bila tema filma u domaćoj kinematografiji, ali jeste nekoliko pozorišnih predstava.

Program SEEfest-a u Los Anđelesu će sadržati odlomke iz relevantnih filmova i osvetliti istraživačko novinarstvo u jugoistočnoj Evropi.
Uprava festivala poziva publiku i stručne kolege da se priključe onlajn preko platforme BEEM, partnera smotre i domaćina u razgovorima sa eminentnim ljudima iza kulisa festivala: Moča Žan Herup, programer festivala South Coast Film Festival, i osnivač Nev Bedford festa, i Vera Mijojlić, iz Srbije, direktorka festivala.
Sa druge strane, SEEfest izdvaja i jedan drugi preojekat na manifestaciji, ali na malim ekranima.
Veoma uspešna TV serija za Netflix – “Damin Gambit” (Queen Gambit 2020), osvetlila je dugu istoriju šaha svetske klase u istočnoj Evropi.
Nije slučajno što su se mnogi svetski majstori pojavili iz jugoistočne Evrope: ovog meseca međunarodni šahovski mediji profilisali su živu legendu Ljubomira Ljubojevic?a iz Srbije na njegov 70. rođendan.

Kao velemajstor i jedan od najboljih svetskih igrača, inspirisan je šahovskim bumom Jugoslavije pedesetih godina i postao je poznat po svojoj smeloj i briljantnoj taktici – kao i dobrom izgledu.

Prva žena koja je 1978. godine stekla titulu velemajstora bila je Nona Gaprindashvili, iz Gruzije.

Poput izmišljenog lika “Daminog Gambita”, Nona se uspešno takmičila na muškim turnirima i osvojila svoju Grandmaster titulu posle 23 utakmice, uključujuc?i 1977. godinu, kada je osvojila poznati turnin “Lone Pine” protiv 45 igrača, vec?ine velemajstora.

Još jedna šahovska ikona je Judit Polgar iz Mađarske, koja se smatra najjačom šahistkinjom svih vremena.

Takođe je bila najmlađa osoba koja je sa 15 godina osvojila titulu velemajstora, oborivši rekord koji je prethodno držao bivši svetski šampion Bobi Fišer.

Polgar sada ima 44 godine, ali je neaktivna od 2015. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.