U trendu

Rus: Publika obožava balet „Ko to tamo peva“

BEOGRAD – Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je baletski umetnik Milan Rus koji je govorio o jubilarnom 200. izvođenju predstave „Ko to tamo peva“ u Narodnom pozorištu, na muziku Vojislava Kostića (1931-2010).

Povodom jubilarnog izvođenja kultnog baleta „Ko to tamo peva“ simbolično 29. aprila na Međunarodni dan igre, Rus se prisetio da je svojevremeno pred premijeru predstave vladala velika tenzija „zato što je trebalo preneti naš kultni film u pokret i baletsku umetnost“.

„Do samog kraja nismo bili svesni hoćemo li upola doživeti uspeh koji je doživeo film. Međutim, publika je aplaudirala, pevala sa nama ‘Da sve ovo samo snevam’. Aplauz je dugo trajao“ Publika obožava balet „Ko to tamo peva“, istakao je umetnik.

Rus je podsetio i da je Balet Narodnog pozorišta u protekle dve pamndemijske godine bio u teškoj situaciji, ali su se trudili svim snagama da održe repertoar kraćim predstavama i gala večerima, gde su izvodili duete i solo deonice iz svojog repertoara.

„Moram biti iskren da je balet zaista uspeo u protekle dve godine što se toga tiče… Čak smo izbacili tri premijere i uradili dve koreografije mladih koreografa – Sanje Ninković ‘Mamac’ i Igora Pastora ‘Sedam smrtnih grehova“, podsetio je Rus.

Prema njegovim rečima, pandemijsko vreme je bilo teško pošto je „balet umetnost da se mora trenirati svaki dan“.

Članovi Baleta Narodnog pozorišta su pratili sve zdravstvene instrukcije, a bilo je situacija kad su spremajući predstave ušli u formu, ali bi nakon bolesti par kolega momentalno stajali sa svime. Čitavo pandemijsko iskustvo nije bilo lako, ali Rus ističe da su „izgurali svim snagama“.

„Ne mogu da se požalim na svoju karijeru. Odigrao sam šarolik repertoar, od klasičnog, neoklasičnog do savremenog baleta. Odigrao sam par uloga po kojima sam zaista prepoznatljiv i publika me pamti“, osvrnuo se umetnik.

Rus je dodao da je zadovoljan svojom karijerom jer je proputovao dosta sa baletom po inostranim festivalima, i videli su svet.

UIpitan kakav bi savet dao mlađim kolegama, Rus je odgovorio: „Samo puno rada, nažalost mnogo odricanja, upornost i pre svega ljubav prema profesiji“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.