U trendu

Ruski Sber i Majkrosoft razvili sistem za podučavanje robota

NJUJORK – Ruska kompanije Sber Robotiks i američki Majkrosoft razvili su jedinstveni sistem nazvan Al koji pruža mogućnost da se roboti poduče kako da rukuju predmetima.

Dve kompanije su izdale zajednički video na kojem se može videti kako roboti istovaruju iz pokretnih kolica vreće sa kovanim novcem težine preko 6 kilograma i prosleđuju ih na dalju obradu u mašine za brojanje novca, preneo je TAS.

U komentaru se navodi da je reč o komplikovanoj operaciji jer su vreće s metalnim novcem „nestabilni predmeti“, sa nestabilnim centrom gtravitacije, pa tako i komplikovane za manipulaciju.

Ruski Sber i američki Majkrosoft ukazali su da sistem koji su razvili „pruža mogućnosti da se roboti poduče da gotovo na isti način kao što čine i ljudi, rukuju fizičkim predmetima koji su nestabilni“.

Zajednički projekat dve kompanije je pokrenut u oktobru 2019. godine, a glavni postavljeni cilj je bio da se razvije robotički sistem koji je u stanju da sarađuje sa ljudskim operatorima u promenljivoim okruženju, čime bi se, uz očuvanje bezbednosti tokom radnih operacija, rasteretili operativni timovi od angažovanja na rutinskim poslovima „.

Zajednički projekat je realizovan u laboratorijama Sber Robotics u Moskvi i u Majkrosoftovim istraživačkim centrima u američkim državama Kalifornija i Vašington.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.