U trendu

Sadržajan kulturni program tokom avgusta u SANU

BEOGRAD – Srpska Akademija nauke i umetnosti (SANU) u Beogradu tokom avgusta će imati multimedijalni program u vidu koncerata, predavanja, izložbi i pozorišnih predstava, saopštila je ova kulturna ustanova.

Autorsko tumačenje izložbe „Muzički intermeco – Kolekcija gramofonskih ploča Pavla Beljanskog” Jasmine Jakšić Subić biće organizovano 7. i 14 avgusta u Galeriji SANU, dok je predavanje “Muzika i muzičari Pavla Beljanskog” dr Ire Prodanov, kao prateći program postavke, rezervisano za 18. avgust.

U prostorijama Biblioteke SANU istog dana sve do 3. septembra u planu je realizacija izložbe “Vukić Mičović (1896-1981): povodom 125 godina od rođenja”.

Na repertoaru SANU su i dva koncerta, a prvo će nastupati Kvintet škole za muzičke talente iz Ćuprije 12. avgusta u sledećem sastavu: Dunja Stojković (violina), Maša Jovanović (viola), Kristina Antić (violončelo), Veljko Stanković (kontrabas) i Uki Ovaskainen (klavir).

Na programu će biti neprolazna remek dela kompozitora Ludviga van Betovena i Franca Šuberta.

Drugi koncert će biti izveden 16. avgusta, gde nastupa porodica Ovaskainen – Anja (violina), Vuk (violončelo) i spomenuti Uki (klavir), a na programu su dela Betovena i Jozefa Hajdna.

Za sam kraj kulturno-umetničkih programa u Galeriji SANU gostovaće 21. avgusta predstava “Šest portreta Pavla Beljanskog” Teatra mladih „Mišolovka” iz Novog Sada.

Čuveni Pavle Beljanski (1892 -1965) bio je jugoslovenski diplomata i veliki kolekcionar, koji je gradu Novom Sadu 1957. godine poklonio svoju bogatu zbirku.

Tako je nastala Spomen-zbirka Pavla Beljanskog u Novom Sadu kao specijalizovana muzejska ustanova koja poseduje, proučava, publikuje i izlaže umetnička dela koje je sakupljao Beljanski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.