U trendu

Sajam knjiga: Legendarno izdanje Teksa i novi Talični Tom

Najveći izdavač stripova u Srbiji, kuća Veseli četvrtak, posvetiće na predstojećem Sajmu knjiga u Beogradu najveću pažnju vestern izdanjima, pre svega kroz ediciju „Veliki Teks“, ali i najnovijeg izdanja legendarnog „Taličnog Toma“, nacrtanog na novi, drugačiji način.

„Veliki Teks“ je najprestižnija edicija izdavača Boneli, jako popularnog u Srbiji i nekada u SFRJ. Publika u zemlji će imati priliku da se upozna sa tom edicijom kroz famoznu priču „Dolina terora“, čuvenog Magnusa, vizuelnog tvorca kultnog „Alana Forda“. Ovaj strip biće objavljen u velikom formatu, na 308 strana i to je poslednje delo velikog umetnika, čije je pravo ime Roberto Raviola.

Magnus je želeo da od priče sa Teksom napravi delo za pamćenje, ali je ono postalo njegovo poslednje veliko delo. Raviolin „savršeni strip“ radjen je punih sedam godina, jer je autor želeo da bude savršen. On je uspeo da zadrži duh stripa kroz svoju prepoznatljivu atmosferu. „Dolinu terora“ su prihvatili ljubitelji oba stripa, a on i dalje važi kao najbolje nacrtani Teks do sada.

Urednik Veselog četvrtka Dušan Mladenović rekao je agenciji Beta da mu je drago što je Raviolino kapitalno delo posle dve decenije objavljeno u Srbiji.

„Ovo će biti njegov prvi objavljeni rad u Srbiji posle Alana forda, koji je na Balkanu sinonim za strip. Velika je nepravda što se domaća strip-scena nije ranije odužila ovom maestralnom crtaču predstavivši i druga njegova dela po kojima poznat širom Evrope. Ponosni smo na to što našu tvrdokoričenu ediciju Veliki Teks, u kojoj ćemo viđati samo vrhunske crtače, započinjemo upravo njegovim remek-delom, na velikom formatu i sa 80 strana predgovora, analiza, eseja, pogovora i nikada ranije viđenih skica i studija likova“, rekao je Mladenović.

On je ocenio da je ovo izdanje „kruna“ devetogodišnjeg rada ove kuće. „Dolina terora“ neće biti jedini strip posvećen teksu na štandu te izdavačke kuće, pošto će objaviti i izdanje iz svoje biblioteke „Obojeni program“, sa četiri priče koje su scenaristički potpisali urednici drugih Bonelijevih serijala.

„Spremili smo nekoliko zanimljivosti i za ljubitelje drugih žanrova, ali ovoliki naglasak na vestern namerno stavljamo kako bismo ga približili mlađoj publici koja nije imala priliku da ga zavoli preko starih filmova, ali i da dokažemo svima koji tvrde da su ‚kaubojci‘ prevazidjeni da nisu u pravu“, rekao je Mladenović.

Pred kraj Sajma, publici će biti predstavljen najnoviji strip-album Taličnog Toma, pod nazivom „Čovek koji je ubio Taličnog Toma“ autora Matjea Bonoma. Ovaj mladi i progresivni stvaralac dobio je priliku da vizuelno osveži „kauboja bržeg od svoje senke“, u pripremi 70. godišnjice od objavljivanja prve epizode, decembra 1948.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.