U trendu

Salon MSU slavi 60 godina rada izloĹžbom

BEOGRAD – Salon Muzeja savremene umetnosti (MSU) obeleĹžiće 60 godina svog postojanja izloĹžbom koja će biti otvorena 23. jula (19:00) i trajaće do 6. septembra, saopĹĄteno je danas iz MSU.

Kako je najavljeno, izloĹžba „Grupni portret: Ĺ ezdeset godina Salona MSU“, kustoskinje Une Popović i stručne saradnice Jelene Radović Keljević, hronoloski je struktuirana, i pored dokumentarne građe, ranih fotografija postavki, kataloga, video arhiva, predstavlja i nekolicinu dela iz zbirke MSU čiji su autora izlagali u Salonu tokom proteklih godina.

„IzloĹžena umetnička dela u ovoj hronoloĹĄkoj strukturi, medijski i po konceptu različita, treba da upute na promociju diverziteta umetničkog izraza pri galerijskoj programskoj strategiji tokom decenija. IzloĹžba podrazumeva početnu tačku za rad na realizaciji monografije o Salonu MSU koja se planira tokom narednih godina“, kaĹže se u saopĹĄtenju.

Salon je počeo sa radom u proleće 1961, četiri godine pre otvaranja Muzeja, i predstavljao je prvu beogradsku galeriju koja je imala svoj stalni program, pravilnik i koncepciju. Od osnivanja Salon MSU je ugostio je više stotina izložbi i hiljade pratećih programa, razgovora i prezentacija.

„Prikazujući umetničke opuse već afirmisanih stvaralaca putem manjih retrospektiva, i vremenom praveći fokus na izloĹžbe umetnika srednje i mlađe generacije, Salon je odigrao izuzetno značajnu ulogu u pogledu afirmacije čitavih generacija autora svih opredeljenja“, navode iz MSU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.