U trendu

Samo budi ovde

Sa 19 godina, Gijom Muso (1974) otišao je u Ameriku, gde je proveo nekoliko meseci, što mu je očito bilo dragoceno iskustvo budući da je posle boravka u Njujorku, a po povratku u Francusku, napisao nekoliko romana. Prvi, "Samo budi ovde", objavio je 2004. godine i postigao uspeh van svih očekivanja. Knjiga mesecima nije silazila sa prvog mesta bestseler liste, prevedena je na 20 jezika, a u januaru je premijerno prikazan i film istog naslova u kojem glavne uloge tumače Džon Malkovič, Evanđelina Lili i Roman Duris.
Ova neobična priča počinje jedne jeseni kada jedna devojčica, u želji da pomiluje labuda, pada u jezero i počinje da se davi. Njen drugar skače u ledenu vodu, izvlači je napolje, ali zatim oseća gušenje i ulazak vode u pluća. Okružen crnim mrakom, dečak iodjednom ugleda tračak svetlosti.
Dve decenije kasnije, taj dečak je jedan od najboljih advokata u Njujorku, oženjen ženom koja pripada najbogatijim društvenim krugovima, stalno odsutan od kuće, stalno osećanje krivice zbog gubitka tromesečnog sina… Uskoro glavni junak upoznaje misterioznog doktora koji tvrdi da može da predvidi trenutak smrti i koji to dokazuje na odabranim primerima. Glavni junak ubrzo postaje opsednut doktorom i njegovim tvrdnjama da ima misiju Glasnika čija je uloga da pripremi ljude za smrt i koji ga ubeđuje u to da je smrt samo deo novog života…
Vešto flertujući sa natprirodnim, balansirajući između stvarnosti i neke druge dimenzije, uvodeći elemente misterije u dramatičnu ljubavnu priču, Muso je napisao izuzetno maštovito i pitko delo, na granici naučne fantastike, zbog čega ga i nazivaju Spilbergom francuske književnosti. Prevodilac je Danijela Martinović.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.