SANU u 2020. objavila 40 naslova, još 10 u štampi

BEOGRAD – Srpska akademija nauka ove godine objavila je 40 naslova, a još deset je u štampi.

Zoran Knežević, generalni sekretar SANU, dopisni član SANU Miodrag Marković i Snežana Bukarica, rukovodilac Sektora za izdavačku delatnost SANU predstavili su izdavačku delatnost Akademije u ovoj godini na izmaku u prostorijama SANU.

Kako je kazao akademik Zoran Knežević, SANU je, uprkos vrlo teškim okolnostima izazvanim pandemijom, iako u nešto smanjenom obimu, ostvarila zavidnu izdavačku delatnost.

„Među najvažnijim izdanjima za 2020. godinu, između ostalih, nalaze se: prva knjiga Pristupnih beseda srpskih akademika (1886-1947), urednika Mira Vuksanovića – koja obuhvata priloge prvih 16 članova Srpske kraljevske akademije i pet svečanih izjava akademika koji su u vreme kada su izabrani živeli van Srbije , zatim Dvadeset i prvi tom Rečnika srpskohrvatskog književnog i narodnog jezika, čije je izdavanje počelo 1959. godine, a u ovom se tomu nalazi oko 8000 novih reči i izraza na slovo P, kao i drugi tom Rečnika pojmova likovne umetnosti i arhitekture, čiji je urednik Akademik Milan Lojanica, a koji sadrži preko šest stotina odrednica.

Takođe, povodom osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, krajem prošle godine bila je otvorena izložba o umetničkom i duhovnom nasleđu manastira Studenice. Monumentalna dvojezična monografija Duhovno i kulturno nasleđe manastira Studenice – drevnost, postojanost, savremenost je nedavno izašla iz štampe. Urednik ovog izdavačkog i naučnog poduhvata, kao i autor pomenute izložbe je dopisni član SANU Miodrag Marković.

Prema njegovim rečima, u monografiji o Studenici nalaze svi eksponati – čak i oni koji nisu mogli da budu izloženi na izložbi , te čitaoci mogu da uvide svu vrednost i značaj umetničkog nasleđa, stvaranog tokom vekova u manastiru Studenica, od prvih ktitora do danas.

Dopisni član Marković je istakao još jednu monografiju – Manastir Svetog Jovana preteče u Jašunji, čiji je urednik akademik Mihailo Vojvodić, a autori su akademik Gojko Subotić i profesor Mićitaka Suzuki, zahvaljujući kojem je u urađena konzervacija fresaka u pomenutom manastiru.

Pored ovih izdanja, objavljeni su i drugi reprezentativni katalozi izložbi održanih i planiranih u Galeriji SANU, poput Radovi Aleksandra Deroka, Vladan Đorđević: portret neumornog stvaraoca, Umetnički preobražaji Vlaha Bukovca u kontekstu evropskog slikarstva (izložba o Vlatku Bukovcu je upravo otvorena u Galeriji SANU), kao i monografija Vladan Đorđević: život, delo, vreme.

U 2020. objavljen je i značajan broj zbornika radova sa naučnih skupova, koji se bave važnim i aktuelnim pitanjima. Izdvaja se zbornik radova sa naučnog skupa pod nazivom Secesija sa stanovišta unutrašnjeg i međunarodnog prava i njene političke posledice, u organizaciji Akademijskog odbora za srpsko pitanje (glavni urednik ovog zbornika je akademik Zoran Knežević, a urednik izdanja akademik Kosta Čavoški).

U Zborniku se nalazi 17 radova posvećenih pitanju secesije, njenim međunarodno-pravnim i političkim posledicama, dok je posebna pažnja posvećena secesiji Kosova i Metohije.

Takođe, objavljen je i zbornik sa veoma praćenog skupa Uticaj malih hidroelektrana na životnu sredinu, kao i zbornik Rodna ravnopravnost – od jednakih prava do jednakih mogućnosti.

Akademik Zoran Knežević je dodao da smatra da je ovim izdavačkim poduhvatima SANU ispunila obavezu koju uvek ima prema naučnoj i kulturnoj sredini, kao i prema celom narodu.

Snežana Bukarica je govorila o izdanjima SANU koje se objavljuju u okviru serija – „Glas“, „Godišnjak“ i „Posebna izdanja“ – istakavši da su najstarije ustanovljene krajem 19. veka, kao i da time SANU potvrđuje svoju tradicionalnu i dugoročnu posvećenost očuvanja celokupne kulturne baštine srpskog naroda.

Ona je pomenula i nove serije, koje prate savremene zahteve izdavaštva i moderne forme, kao što su „Ciklusi predavanja“, „Problemi javnog zdravlja i sistemi zdravstvene zaštite“, „Srpski jezik i književnost u poređenju s drugim jezicima i književnostima“ i druge.

U seriji „Ciklus predavanja”, ustanovljenoj 2017. godine, objavljuju se radovi svetski priznatih naučnika o različitim temama.

U ovoj godini, iz štampe je izašla knjiga Fascinantni svet nanonauka i nanotehnologija, čiji su urednici dopisni član SANU Velimir Radmilović i holandski akademik DŽef DeHoson.

Najavljena su i nova izdanja za 2021. godinu, od kojih se izdvaja prva knjiga edicije Život i stvaralaštvo žena članova Srpskog učenog društva, Srpske kraljevske akademije i Srpske akademije nauka i umetnosti u kojoj će se naći 11 biografija žena, prvih članova SANU, po hronološkom redu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.