U trendu

Saradnja Muzej žrtava genocida sa bibliotekom iz Skoplja

SKOPLJE – Danas je u Skoplju, svečanim činom potpisivanja protokola o saradnji, uspostavljena institucionalna saradnja Muzeja žrtava genocida i Nacionalne i univerzitetske biblioteke „Sveti Kliment Ohridski“, saopštili su iz Muzeja žrtava genocida.

Navedeni dokument potpisali su Jelisaveta Kostadinova i g. Dejan Ristić, rukovodioci dve nacionalne ustanove kulture Republike Severne Makedonije i Republike Srbije.

Ovim svečanim činom dodatno je ojačana saradnja između dve institucije od ključnog značaja za kulturu i istorijsko pamćenje Republike Srbije i Republike Severne Makedonije.

Posle potpisivanja Protokola održan je sastanak predstavnika dve institucije koji je protekao u srdačnoj i prijateljskoj atmosferi.

Razmotreni su dalji koraci u saradnji na planu naučno-istraživačke delatnosti, kulture, obrazovanja, kulture sećanja, izdavaštva i informisanja, a u vezi sa javnom memorijalizacijom genocida počinjenog nad Srbima u NDH, kao i ratnih i zločina protiv čovečnosti počinjenih nad Srbima i Makedoncima na celokupnoj teritoriji Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata.

Obostrano je konstatovana potreba za intenziviranjem naučnih istraživanja čime bi bio dat snažan doprinos obogaćivanju i objektivizaciji znanja, kao i suprotstavljanju sve češćim pokušajima falsifikovanja istorijskog fenomena stradalništva dva prijateljska naroda tokom trajanja Drugog svetskog rata.

Sa zadovoljstvom naglašavamo da je ovim svečanim činom uspostavljena saradnja sa drugom po redu ustanovom kulture od nacionalnog značaja Republike Severne Makedonije.

Prethodno je, 6. aprila ove godine u Beogradu, uspostavljena saradnja Muzeja žrtava genocida sa Državnim arhivom Republike Severne Makedonije.

Takođe, današnji svečani čin predstavlja još jedan važan korak u uspostavljanju saradnje sa nacionalnim i univerzitetskim bibliotekama na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Nakon što je početkom decembra prethodne 2021. godine Muzej žrtava genocida uspostavio saradnju sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske i uveliko otpočeo realizaciju više projekata i aktivnosti, od danas je mreža relevantnih nacionalnih institucija kulture sa kojima naš Muzej ima uspostavljenu saradnju bogatija za još jednu međunarodno priznatu i referentnu, a to je Nacionalna i univerzitetska biblioteka „Sveti Kliment Ohridski“.

Muzej žrtava genocida će i u narednom periodu nastaviti sa intenzivnim aktivnostima na jačanju svojih kapaciteta, posebno onih na međunarodnom planu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.