U trendu

Sarajevo film festival danas otvara film Trougao tuge

SARAJEVO – Sarajevo film festival danas počinje zvaničnom ceremonijom u Narodnom pozorištu i prikazivanjem filma „Trougao tuge“ švedskog reditelja Rubena Ostlunda.

Gosti 28. izdanja festivala su i dobitnici počasnog „Srca Sarajeva“ Ostlund, glumci Mads Mikelsen i Džesi Ajsenberg, reditelj i scenarista Pol Sreder i drugi, a manifestacija će biti završena 19. avgusta premijernom filma „Praznik rada“ Pjera Žalice.

Za „Srce Sarajeva“ takmičiće se 51 film u selekcijama igrani, dokumentarni, kratki i studentski film, od kojih će 20 imati svetsku, osam međunarodnu, jedna evropsku, 21 regionalnu i jedna bosanskohercegovačku premijeru, najavio je festival.

U „Takmičarskom programu – igrani film“ su svetske premijere bosanskohercegovačke „Balade“ rediteljke Aide Begić, „Čoveka od dela“ Rumuna Paula Negoeskua, „Jahača“ Dominika Menceja iz Slovenije i „Šest sedmica“ Noemi Veronike Sakonji iz Mađarske.

U konkurenciji za „Srce Sarajeva“ za najbolji film, reditelja, glumca i glumicu su i ukrajinsko-turski film „Klondajk“ Marine Er Gorbah, „Korset“ Austrijanke Marije Krojcer i „Serviam – ja ću služiti“ njene zemljakinje Rut Mader i hrvatsko „Sigurno mjesto“ Juraja Lerotića.

U okviru programa „Pretpremijere serije“ 28. Sarajevo film festivala će predstaviti početna dva nastavka šest predstojećih regionalnih serija – srpske „Mama i tata igraju se rata 2“, „U klinču“ i „Pad“, iz Hrvatske „Metropolitanci“, slovenački „Trigrad“ i „Kotlinu“ iz Bosne i Hercegovine.

„Masterklasove“ u Sarajevu će imati reditelji Šreder, Ajsenberg, Oslund, Sergej Loznica, Ari Folman, Jasmila Žbanić i Majkl Vinterbotom, a festival ima i programe „U fokusu“, „Kinoskop“, „Suočavanje sa prošlošću“ i druge.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.