U trendu

Saša Radojčić dobitnik nagrade “Desanka Maksimović”

BEOGRAD – Nagradu “Desanka Maksimović” za ukupan doprinos srpskoj poeziji, koju dodeljuje istoimena Zadužbina iz Beograda, za 2021. osvojio je pesnik, kritičar i prevodilac Saša Radojčić, saopštila je direkcija te nagrade.
Stručni žiri koji je radio u sastavu Tanja Kragujević, Vladimir Kopicl, Slobodan Zubanović, Sonja Veselinović i Svetlana Šeatović, predsednik, doneo je 15. aprila jednoglasnu odluku o pobedniku Radojčiću, što je objavljeno na onlajn sednici Zadužbine.

Kako stoji u obrazloženju žirija, nagrada “Desanka Maksimović” dodeljuje se za ukupan doprinos srpskoj poeziji, a Saša Radojčić je pesnik koji je autentičnim pesničkim opusom uspešno sintetizovao filozofska znanja, sveopštu eruduciju i jednostavnost pesničkog izraza.

Takođe, žiri je naveo da autor predstavlja liniju srpske poezije usmerene na tradiciju pesništva, sofisticiran iskaz i originalnost oslonjenu na lično iskustvo, čime je dao poseban doprinos razvoju srpske poezije.
Saša Radojčić (1963), rođen u Somboru, diplomirao je i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu, dok na Fakultetu likovnih umetnosti u prestonici predaje predmet Filozofija umetnosti, kao redovni profesor.
Objavio je 8 zbirki pesama: “Uzalud snovi” (1985), “Kamerna muzika” (1991), “Amerika i druge pesme” (1994), “Elegije, nokturna, etide” (2001), “Četiri godišnja doba” (2004), “Cyber zen” (2013), “Duge i kratke pesme” (2015), “To mora da sam takođe ja” (2020).
Pored pesničkog opusa Radojčić je objavio 5 knjiga kritika i ogleda i 5 teorijskih knjiga o filozofiji umetnosti i pesništvu.
Takođe je preveo sa nemačkog jezika 11 filozofskih i teorijskih dela mnogih velikih autora.
Laureat nagrade kao sveobuhvatna pesnička i filozofska ličnost ostavio je veoma dubok pečat u srpskoj poeziji odabranim zbirkama koje su jedinstven spoj pesništva i filozofskog znanja.
Za poeziju je dobio nagrade: “Branko Ćopić”, “Đura Jakšić”, “Venac Laze Kostića”, “Lenkin prsten”, Zmajevu nagradu i Disovu nagradu za celokupno pesničko delo.
Osim pesništva, dobitnik je i nagrade “Milan Bogdanović” za književnu kritiku.
Smislom za esencijalne vrednosti, iskazane jednostavnim jezikom, Radojčić se približava važnim aspektima stvaranja Desanke Maksimović i to najviše u delu njene refleksivne lirike.
Novim stilom autor poput velike pesnikinje suptilno detektuje promene koje donosi današnje vreme, iskazuje strepnju i nedoumice pred pitanjima čovekove egzistencije i umetničkog stvaranja.
Nagrada “Desanka Maksimović” biće dodeljena 17. maja u Brankovini ili u Beogradu u skladu sa epidemiološkim merama i svim okolnostima vezanim za protokol manifestacije, a o čemu će Zadužbina obavestiti javnost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.