U trendu

„Šavovi“,“Dovlatov“ i“Slučaj Makavejev“ u Sali srpskog filma

BEOGRAD – Sala srpskog filma, kulturni poduhvat nastao u saradnji Filmskog centra Srbije i Kombank dvorane, nastavlja sa svakodnevnim prikazivanjem srpskih filmova i srpskih manjinskih koprodukcija, a na repertoaru od 20. do 26. februara naći će se nagrađivana ostvarenja „Šavovi“, „Dovlatov“ i „Slučaj Makavejev“.

„Šavovi“ u režiji Miroslava Terzića donosi priču sa elementima trilera i melodrame, a bavi se temom novorođenih beba nestalih iz bolnica u Beogradu koje su godinama.

Scenario za film inspirisan je svedočenjem jedne od majki, krojačice iz Beograda, koja veruje da joj je dete oteto pre više od dvadeset godina.

Film je premijerno prikazan na Berlinalu 2019. godine , a zatim i na FEST-u gde je takođe nagrađen.

Rusko-poljsko-srpski film „Dovlatov“, sa srpskim glumcem Milanom Marićem u naslovoj ulozi, prikazan je u glavnom takmičarskom programu 68. Berlinskog filmskog festivala, kada je naišao na pozitivne ocene filmske kritike.

Ovo ostvarenje prikazuje šest dana života briljantnog, ironičnog pisca Sergeja Dovlatova.

Za samo prva četiri dana prikazivanja ovaj film reditelja Alekseja Germana mlađeg u bioskope Rusije privukao je više od 300 hiljada gledalaca.

U Srbiji je premijerno prikazan na 46. FEST-u.

Dokumentarni film „Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali“ Gorana Radovanovića prikazan je premijerno na 47. FEST-u, i tom prilikom osvojio dve nagrade: Beogradskog pobednika i Nagradu „Milutin Čolić“.

„Slučaj Makavejev ili proces u biskopskoj sali“ istražuje poziciju umetnika u socijalističkoj Jugoslaviji i usredsređuje se na političku i društvenu klimu u kojoj je, 70-ih godina prošlog veka, sa javnih govornica i pod pokroviteljstvom komunističke partije osuđivan film Dušana Makavejeva „WR: Misterije organizma“.

U filmu „Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali“ pojavljuje se i velika srpska glumica Milena Dravić, kojoj je to bilo poslednje filmsko pojavljivanje.

Pokretanjem saradnje između Filmskog centra Srbije i Kombank Dvorane publici se otvara mogućnost da radnim danima, ali i vikendom i praznicima pogleda srpske filmove koji su imali manje zapažen ođek ili uopšte nemaju bioskopsko prikazivanje, kao i filmove koji su u drugim bioskopima završili svoj bioskopski život.

Prve nedelje su bili prikazivani filmovi „Zaposlena“, „Nebeska tema“, „Ederlezi Rising“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar