U trendu

Savremena umetnost je đubre?

Polemike o savremenoj britanskoj umetnosti, koje na Ostrvu neprekidno traju proteklih godina, posle zabavnog događaja u vezi sa izložbom Demiena Hirsta (Damien Hirst), sigurno će dobiti novi zamah. Naime, ovaj 35-godišnji svestrani umetnik, koji se bavi instalacijama, likovnom umetnošću, fotografijom i filmom, trenutno izlaže u londonskoj galeriji „Eyestorm“, a jedan od eksponata (na slici), za koji se očekuje da će dostići šestocifrenu cenu (u funtama), završio je u – kanti za đubre.

Ovaj je umetnik, od samog početka, podelio britansku kulturnu javnost, pri čemu jedni tvrde da je genije, čovek koji je udahnuo nov život jednoličnoj i posustaloj likovnoj sceni, dok ga drugi smatraju diletantom, čija su dela sve, samo ne umetnost. Naročitu je kontraverzu izazvao njegov serijal sa životinjama u formaldehidu, od kojih se prva (ajkula) u javnosti pojavila 1991. godine. Godine 1994. u „Serpentine“ galeriji izložio je delo pod nazivom „Away from the Flock“, mrtvo jagnje u akvarijumu sa formaldehidom, koje je uništio besni posetilac, i koje je izazvalo opšte gnušanje s jedne, i oduševljenje s druge strane. Koketiranje sa smrću nastavilo se u njegovim kasnijim radovima, često uz izraženu crnohumornu notu – jedan od ranih primera je fotografija „With Dead Head“ (1991), slikana u mrtvačnici, na kojoj se Demien smeši „u društvu“ glave leša.

Već pomenuto bacanje u đubre njegove nove instalacije nije delo besnog posetioca galerije, zgađenog nad njegovim delima, niti protestni čin nekog od kritičara koji ne odobravaju njegove eksperimente: reč je o čistaču galerije, kome se, jednostavno, učinilo da ima posla s hrpom đubreta koju, normalno, treba počistiti. „Prljavi“ deo instalacije je bio sastavljen od piksle pune pikavaca, prljavih šoljica za kafu, pivskih konzervi. Sve to poređano na stolu, uz lestve koje čine sastavni deo ovog umetničkog dela (ili „umetničkog dela“). Na svu sreću, organizatori su posedovali fotografije eksponata, pa su ga ubrzo i vratili u pređašnje stanje. Na velikoj ceni kod kolekcionara moderne umetnosti, ovaj Hirstov rad će, vrlo verovatno, biti prodat za najavljenu šestocifrenu sumu.

Korisni linkovi:

  • Damienhirst.
  • Damien Hirst – Satanic Genius?
  • Eyestorm – Damien Hirst

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.