U trendu

Savremene američke književnice

Aleksandra Izgarjan, docent na Katedri za anglistiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, priredila je i prevela antologiju "Savremene američke književnice", koja je predstavila prvi izbor ove vrste na srpskom jeziku. Antologija sadrži priče, eseje i odlomke iz romana 21 autorke, od kojih su mnoge dobile prestižne nagrade. Toni Morison ovenčana je Nobelovom i Pulicerovom nagradom, Maja Anđelou, En Tajler i Alis Voker dobile su Pulicerovu nagradu, a Diana Abu Džaber, Edvidž Dantika, Maksin Hong Kingston, Ejmi Ten i Alis Voker dobitnice su Američke nagrade za književno stvaralaštvo.
Antologija započinje čuvenim esejom Andrijen Rič "Kad se mi mrtvi probudimo", koji je oblikovao političku i književnu misao sedamdesetih godina prošlog veka, a završava se pričom Džampe Lakiri, koju smatraju jednom od najboljih književnica mlađe generacije. Antologija predstavlja književnice koje pripadaju najbrojnijim etničkim zajednicama u Americi. Zahvaljujući prelazima između kultura, prošlosti i sadašnjosti, različitim jezicima, običajima, verovanjima i usmenom predanju – ove autorke uspele su da stvore nove forme i nove trendove koji ih čine jedinstvenim i prepoznatljivim na svetskoj književnoj sceni.
U njihovim delima suprotstavljanje kulturnih obrazaca dominantne i manjinskih zajednica često se odvija kroz upotrebu elemenata fantastike i magijskog realizma. Većini njih zajedničko je i oslanjanje na usmene izvore, pre svega priče ženskih predaka, uključivanje priča i sećanje majki i drugih prethodnica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.