U trendu

„Sećate se sećanja?“ premijerno 29. septembra u Sloveniji

BEOGRAD – Premijera plesne predstave „Sećate se sećanja?“ u koreografijama Daše Grgič i Ognjena Vučinića, kompanije „Balkan Dance Project“, biće izvedena 29. septembra u Sloveniji, na sceni Doma kulture u Velenju, saopštilo je Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije.

Plesni komadi regionalne trupe Balkan Dance Project uvek imaju svež i drugačiji istraživački proces, a u ovom projektu koreografi su tragali za kulturnim nasleđem, tražeći nadahnuće iz nacionalnih tradicionalnih plesova regiona, pisane i usmene tradicije, muzike, tradicionalnih igara i zanata.

Predstave izvode igrači iz Srbije i regiona: Mojca Majcen i Luka Ostrež iz Slovenije, Zulejha Kečo i Branko Mitrović iz Bosne i Hercegovine, kao i srpski umetnik Jakša Filipovac.

Plesni projekat je realizovan u produkciji Festivala Velenje, Balkan Dance Project, Tanzelarija Sarajevo i Organizacije „Živimo balet“ za afirmaciju baleta i savremenog plesa u BiH.

Međunarodnu platformu Balkan Dance Project osnovali su umetnici Mojca Majcen iz Slovenije, Igor Kirov iz Severne Makedonije i Aleksandar Ilić iz Srbije uz podršku Festivala Velenje iz Slovenije, u cilju okupljanja mladih, uspešnih i perspektivnih umetnika sa prostora Balkana i bivše Jugoslavije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.