U trendu

Sedmi „Zemun Fest“ biće održan od 24. do 28. avgusta

BEOGRAD – Muzičko-filmska manifestacija „Zemun fest“ biće održana od 24. do 28. avgusta na tri lokacije u Zemunu, najavila je danas direkcija festivala u restoranu „Venecija“ u druženju sa medijima.

Festival će sutra otvoriti igrani film „Nije loše biti čovek“ (2021) prema scenariju i režiji Dušana Kovačevića, a zatvoriće 28. avgusta ostvarenje „Bilo jednom u Srbiji“ (2022) Petra Ristovskog.

Od domaćih filmova, publika će videti jedan od najgledanijih domaćih projekata “Leto kada sam naučila da letim” Radivoja Raše Andrića, prema istoimenom romanu Jasminke Petrović i nagrađivano međunarodno ostvarenje “Strahinja Banović” Stefana Arsenijevića, laureat festivala u Karlovim Varima 2021 (Češka republika).

Mnogi mladi stvaraoci – režiseri, muzičari, glumci i drugi umetnici dobiće priliku da se prikažu široj javnosti.

U susretu sa medijima, Vuk Savić, selektor takmičarskog programa, istakao je da je izbor navedenih domaćih filmova na Velikoj sceni tematski usmeren na tradicionalne i aktuelne priče, kao i na društvenu angažovanost.

Na Maloj sceni Zemun festa je određen Takmičarski program studentskih filmova isključivo autora iz Srbije.

U selekciju su uključeni kratki igrani, animirani, dokumentarni i eksperimentalni filmovi.

Revijalni deo obuhvata šest kratkih filmova na temu ekologije i 28. avgusta selekciju zatvara film „Misterije bosanskih piramida – na rubu prošlosti“ Borivoja Petrovića, prema scenariju Slavice Hinić.

Muzička umetnica Jelena Mihailović, poznata kao – Jelena Cello, čelistkinja, otvoriće sutra 7. Zemun fest svojim koncertom od 20 sati.

Kako je najavila, spremila je program klasične muzike uz poznate naslove svetskih pop hitova, narodne i svoje autorske instrumentalne muzike, što je inače okosnica i zaštitni znak njenih nastupa, kakav joj je bio i samostalan koncert u Sava centru pre nekoliko godina.

Muzičarka Jelena Buča iz popularne novosadske ženske grupe “Frajle”, rekla je da će sada nastupiti prvi put na ovom muzičko-filmskom festivalu, i da je oduševljena celokupnom selekcijom koncerata njenih kolega i filmskih naslova.

„Spremili smo poseban program prilagođen za festivale, inače nam je to repertoar na aktuelnoj turneji, a biće i novih pesama za publiku“, najavila je Jelena Buča ispred „Frajli“ koje su osvajale mnoge scene u Beogradu – Sava centar, Mts Dvoranu (nedavno su tri puta rasprodale veliku salu), Ustanovu kulture „Vlada Divljan“.

Aleksandar Eraković Era, frontmen i pevač čuvene pop rok rokabili grupe “Vampiri”, podsetio se njihovog koncerta na ovom festivalu 2019. godine.
„Tada je bilo zaista sjajno, uživali smo sa publikom. Sada posle tri godine se vraćamo sa novim albumom. Tako da ćemo premijerno predstaviti najnovije pesme i jedva čekam reakcije posetilaca“, najavio je muzičar Eraković.

Članovi domaće grupe “Fantom”, kao predstavnici novog talasa istakli su da im je čast što će deliti scenu sa iskusnijim kolegama tokom festivala i otkrili da su nedavno dosta nastupali po regionu (BiH, Severna Makedonija, Hrvatsko primorje).

Muzički program na platou kod restorana “Venecija” na Zemunskom keju uključuje četiri koncerta – bend “Vampiri” će gostovati 25. avgusta, dan kasnije će nastupiti popularni ženski trio “Frajle” iz Novog Sada, 27.08. je rezervisan za rokere iz Niša “Kerber” koji postoje već 40 godina, a poslednje veče 28.08. publika će slušati grupu “Fantom”.

Organizatori ovog festivala, koji spaja muziku i film, stare i mlade, Zemunce i sve ostale, ističu da su ponosni na činjenicu što će i ove godine bogati sadržaj festivala nadmašiti sve predhodne.

Kada su počinjali, bili su mladi ljudi sa velikim idejama i Zemun fest je bio odgovor na nedostatak sadržaja u oblasti kulture i umetnosti, pre svega, filmske.

Danas, sedam izdanja kasnije, Zemun fest je, zahvaljujući podršci institucija, opštine Zemun, grada Beograda i Ministarstva kulture i informisanja, nadmašio sva njihova očekivanja i nadanja.

Zemun fest postao je platforma koja pruža pomoć kreativnim ljudima koji su na početku i najveći izazov im je da njihova autorska dela budu predstavljena širokom auditorijumu.

Ove godine, svoje radove će predstaviti i mladi umetnici, čija su dela već prepoznata i prihvaćena na izložbama širom regiona.

Tokom pet dana festivala napravili su balans između popularnih filmova i onih koji će premijerno biti prikazani na festivalu.

Zemun fest biće pozicioniran na nekoliko lokacija. Glavni filmski program održaće se na Velikom trgu, Festival studentskog filma, ujedno i takmičarski program, na Magistratskom trgu, dok je muzička scena na Zemunskom keju.

Održava se poseban dečji program predstava tokom vikenda na Velikom trgu, dok se na Magistratskom trgu prikazuju ekološki i drugi filmovi u okviru revijalnog programa.

Na Zemunskom keju tokom trajanja festivala biće postavljen noćni market i samostalna izložba od recikliranogg ekološkog otpada Danice Maksimović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.