U trendu

„Semper Idem“ pobednik Sterijinog Pozorja u Novom Sadu

NOVI SAD – Komad „Semper Idem“ prema romanu Đorđa Lebovića a u dramatizaciji i režiji Gorčina Stojanovića i izvođenju Nadnog pozorišta iz Sombora najbolja je predstava jubilarnog 65. Sterijinog pozorja u Novom Sadu, saopštila je danas direkcija ovog pozorišnog festivala.

Stojanović je dobio nagradu za najbolju režiju nagrađene predstave koja se sastoji iz tri odvojene celine i neobična tri poglavlja multimedijalne strukure, što, kako se ističe u obrazloženju, gotovo nikada nije viđeno u svetu pozorišta.

Za ulogu u ovoj predstavi Marko Marković je osvojio Sterijinu nagradu za glavnu ulogu, a za glumačko ostvarenje dodeljene su i nagrade – Jeleni Ilić i Aleksandru Dinđiću za uloge u predstavi “Kretanje” Bitef teatra iz Beograda, kao i Kristi Sorčik za ulogu u komadu “Gustav je kriv za sve”, autorskog projekta Kokana Mladenovića u izvođenju pozorišta „Deže Kostolanji“ iz Subotice.

Nagradu publike s prosečnom ocenom 4,72 dobila je predstava „Ko je ubio Dženis Džoplin?“ po tekstu Tijane Grumić, u režiji Sonje Petrović i izvodenju Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Sterijina nagrada za tekst savremene drame otišla je Dimitriju Kokanovu za „Kretanje“, a za dramaturgiju Slobodanu Obradoviću za delo “Radnička hronika”, u režiji Petra Mihajlovića i izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice.

Sterijina nagrada za scenografsko ostvarenje dodeljena je Mariji Kalabić za „Radničku hroniku“, dok je za najbolji kostim dodeljena Seleni Orb za predstavu “Kretanje”.

Nagrada za originalnu scensku muziku otišla je u ruke Drašku Adžiću u predstavi “Smederevo 1941”, a za scenski govor ansamblu predstave „Ko je ubio Dženis Džoplin?“.

Žiri 65. Pozorja je radio u sastavu – Almir Bašović, dramski pisac (predsednik žirija), Jelena Mijović, dramaturg, Igor Burić, potorišni kritičar, Željko Hubač, dramski pisac i reditelj, kao i Rober Lenard, reditelj.

Oni su pogledali sedam predstava u zvaničnoj Takmičarskoj selekciji od 26. septembra do 3. oktobra.

Danas je na samom zatvaranju Pozorja, u čast nagrađenih i dodele priznanja, van konkurencije u SNP-u odigrana predstava “Sećaš li se Doli Bel?” Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića, iz Kamernog teatra 55 iz Sarajeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.