U trendu

Senat podržao inicijativu za povraćaj imovine BU

BEOGRAD – Senat Univerziteta u Beogradu podržao je danas inicijativu za povraćaj ili obeštećenje imovine oduzete nakon Drugog svetskog rata Univerzitetu u Beogradu, Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) i Matici srpskoj.

Predsednik Saveta Beogradskog univerziteta, na čiju je inicijativu u septembru pokrenuta peticija za podršku restituciji, Aleksandar Popović rekao je na sednici Senata da duže od tri godine traje razgovor o toj temi, ali da od državnih institucija nije stigao nikakav odgovor.

Podsetio je da su SANU, Univerzitet u Beogradu i Matica srpska u maju 2018. godine podneli predsedniku Republike, Vladi Srbije, Ministarstvu finansija i Ministarstvu pravde Inicijativu za rešavanje statusa imovine oduzete od nacionalnih ustanova i zadužbina koje su u njihovoj upravi, sa ciljem donošenja leks specijalisa.

U junu 2019. predat je Nacrt tog zakona kojim bi se, kako kaže, rešilo to pitanje, ali da se ništa nije desilo.

„Imam razumevanje što se tada nije našlo u skupštinskoj raspravi, korona je trajala, ali je 9. februara ove godine, na sastanku rukovodstava SANU, Univerziteta u Beogradu i Matice srpske sa predsednicom Vlade Srbije obećano da će odgovor stići u roku od mesec dana. Međutim, nikakav odgovor nije stigao“, rekao je Popović.

Dodao je da u septembru pokrenuta peticija kako bi se pokazalo da ta inicijativa nije „puka volja“ Saveta ili Senata BU, već da je, kako kaže, podržavaju sadašnji i bivši zaposleni na tom univerzitetu, te ih pozvao da „u skladu sa svojim uverenjima“ podrže tu inicijativu.

U obrazloženju odluke Senata navodi se da bi se novim zakonom, po ugledu na konfesionalnu restituciju, na poseban način uredio povraćaj imovine i obeštećenje zadužbinama kojima su upravljale te tri institucije od nacionalnog značaja.

Dodaje se da je Beogradski univerzitet između dva svetska rata bio jedan od tri najbogatija u Evropi, kada je prihodovao sredstva od više od 80 zadužbina i fondova koji su posle Drugog svetskog rata nacionalizovani, a Univerzitet decenijama nije imao pravo upravljanja tom imovinom.

Ističe se da su brojni znameniti i imućni Srbi zaveštali svoju imovinu Univerzitetu u Beogradu, sa ciljem da se iz tih sredstava nagrađuju studentski stručni i naučni radovi, pomažu siromašni studenti i studentske ustanove, dodeljuju studentske stipendije…

Krajem pedesetih godina prošlog veka, imovina zadužbina i fondova je nacionalizovana, a tokom 1995. i 1996. godine Ministarstvo kulture obnovilo je rad 13 zadužbina i fondacija donošenjem rešenja o obnovi rada i time ih predalo na upravljanje Univerzitetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.