U trendu

Serija predavanja o Paji Jovanoviću u Muzeju grada Beograda

BEOGRAD – Program predavanja koji prati izložbu “Paja Jovanović – jedan slikar, 12 fotografija: 24 umetnička dela” počinje danas u Muzeju grada Beograda, a trajaće sve do zatvaranja izložbe, 29. oktobra.

Velikan slikarstva Paja Jovanović predstavnik je akademskog realizma, koji je najbliži fotografiji, i tako su profesionalni fotografi mogli verno da prenesu njegovu umetničku viziju i da se upuste u veoma izazovan i zahtevan iskorak.

Po konceptu izložbe, 12 originalnih slika vanserijskog umetnika dobilo je svoje replike u vidu atraktivnih fotografija koje prate kostimografiju i scenografiju autentičnog izvornika.

Večeras od 19 časova je na programu prvo od četiri predavanja u ovom ciklusu, pod nazivom „Portretistika kao značajan segment modnog dijaloga“, koje vodi modni dizajner Igor Todorović.

Sutra je u planu predavanje „Vreme u kome je živeo i stvarao Paja Jovanović“ poznatog istoričara Predraga Markovića, gde je inspiracija antologijska slika „Seoba Srba“.

Naredni termin je utorak, 27. oktobar, kada će Tamara Ognjević, istoričarka umetnosti i direktorka Artis centra, govoriti na temu „Muni – fatalna muza i supruga, Paje Jovanovića, kao inspiracija za njegove portrete i aktove“, prema slici „Dama pored kamina“.

U sredu, 28. oktobra je poslednje predavanje „Stvaralaštvo Paje Jovanovića između dva rata“, koje vodi književnik Nenad Novak Stefanović, nadahnut “Portretom Vlade Ilića”.

Zatvaranje izložbe u četvrtak, 29. oktobra rezervisano je za finalnu zabavu, parti: „Artisti i modeli“.

U saradnji sa Muzejom Grada Beograda, medijska kompanija Color Media Communications nastavlja popularizaciju slavnih jugoslovenskih i srpskih slikara uz angažman savremenih fotografa, što se već realizovalo na izložbama o Savi Šumanoviću u Galeriji Šida i o Milanu Konjoviću, u Galeriji Sombora.

Za posetioce na izložbi mogu biti zanimljivi čudesni aktovi slikareve supruge i najveće ljubavi i muze, Hermine Muni Dauber Jovanović, ali i portret kraljice Marije Karađorđević za koji je pozirala princeza Danica Karađorđević.

Najzahtevnijeg zadatka, remek-dela “Seoba Srba”, prihvatio se strit fotograf Boogie, koji je napravio specifičan omaž toj istorijskoj kompoziciji, radeći starom fotografskom tehnikom.

Izložba je otvorena utorkom, sredom i petkom od 10 do 17 časova, a u četvrtak, subotu, i nedelju vrata Muzeja su otvorena duže, od 10 do 20 časova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.