U trendu

Šerlok Holms ponovo pred čitaocima (1)

"Svet je prepun očiglednih stvari koje niko ne primećuje", zapisao je svojevremeno Artur Konan Dojl i vođen tom idejom stvorio jednog od najčuvenijih književnih junaka svih vremena, Šerloka Holmsa. Osmislio ga je prema liku svog profesora sa edinburškog Medicinskog fakulteta, Džozefa Bela, koji je imao sposobnost da na osnovu naoko nevažnih detalja izvede zaključke o zanimanju i životu njemu nepoznatih ljudi, što je i jedna od osnovnih Holmsovih osobina. Nedavno je objavljen serijal od osam knjiga posvećenih ovom čuvenom detektivu.
"Crvena nit" i "Znak četvorice" (u jednom tomu), čuveni "Baskervilski pas" i "Dolina straha" – klasični su detektivski romani, dok su "Avanture Šerloka Holmsa", "Memoari Šerloka Holmsa", "Povratak Šerloka Holmsa" i "Arhiva Šerloka Holmsa" priče o bizarnim i na prvi pogled nerešivim slučajevima ovog londonskog genija iz ulice Bejker. Rođen 1859. godine u Edinburgu, Dojl je pohađao jezuitsku školu, ali se kasnije odrekao hrišćanstva i postao gnostik. Posle završetka studija medicine, služio je kao lekar na brodu koji je plovio ka zapadnoj Africi. Detektivska priča "Grimizna studija", koju je objavio 1887. godine, predstavlja njegov prvi značajan književni rad u kojem se prvi put pojavljuje lik Šerloka Holmsa. Četiri godine kasnije, pisac se seli u London i sve svoje vreme posvećuje pisanju.
Da li je sam Dojl voleo svog junaka onako kako ga je zavolela publika širom sveta, teško je reći. Dojl je na kraju napisao roman čije se finale odigrava u Švajcarskoj, a u kojem u konačnom obračunu između Holmsa i njegovog zakletog neprijatelja Morijartija obojica ginu. Pisac, međutim, nije mogao ni da sluti šta će se potom dogoditi. Hiljade i hiljade čitalaca je javno protestovalo, ostalo je zapamćeno da je čak i britanska kraljevska porodica bila izuzetno uzbuđena, a više od 20.000 ljudi otkazalo je pretplatu na časopis u kojem su objavljivane priče o ovom detektivu. Suočen sa takvim pritiskom javnosti, Dojl vaskrsava svog junaka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)