U trendu

Simić: U Kliničkom centru sam učila za ulogu u predstavi „Nije čovek ko ne umre“

BEOGRAD – Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je glumica Anđelika Simić koja je govorila o svojoj ulozi u predstavi „Nije čovek ko ne umre“ Zvezdara teatra.

Simić je rekla da je „Nije čovek ko ne umre“ Gorčinu Stojanoviću prva režija komada njegovog oca Velimira Stojanovića, a radnja se dešava u bolničkoj sobi, gde leže junaci koji se leče od dijabetesa.

Bolesnike igraju Vojnin Ćetković i Bojan Žirović, a sve se dešava tokom dežurstvu sestre koju tumači Simić, dok je doktor Pavle Pekić, a Aleksandar Đurica je novi pacijent.

„Moja medicinska sestra Emina voli svoj posao, zdušno je posvećana i šaljivo se nosi sa muškim provokacijama bolesnika, ne bi li im olakšala dane i osećanje koje stalno lebdi – a to je smrt koja je blizu ili moguća“, istakla je glumica.

Simić je pripremajući ulogu otišla u Klinički centar, gde ju je „dočekala divna medicinska sestra Biljana“, koja ju je sprovela kroz svoj posao.

„Htela sam da vidim taj svet iznutra. Ono što sam ponela sa susreta sa njom i njenim poslom je vedrina koju nose te žene“, rekla je Simić.

Prema njenim rečima, htela je da u liku Emine ostane ta vedrina, mada tokom dežurstva doživi zahtevnu i tešku noć, i „malo se razboli psihički i fizički u tom trenutku“.

Simić se slaže sa ocenama o značaju „Tita Andronika“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta, jer se „usudila da ode daleko, da se doživi neminovna katarza“.

Prema njenim rečima, „Tit Andronik“ je najkrvavija Šekspirova drama, a reditelj Andraš Urban je bio najbolji izbor.

„Nije hteo ništa tu da skriva, ublažuje, već da razotkrije najveći mogući mrak koji čovek može da ima. Glavni je utisak posle nekoliko repriza da je to takva slika stvarnosti – žestoka i surova, jer jedan deo stvarnosti jeste takav“, ocenila je Simić.

Predstava se bavi „tamijom stranom u stilu Kventina Tarantina“, a Simić primećuje da američki filmski reditelj i Urban imaju sličan jezik izražavanja gde se ne libe da prikažu nasilje.

Simić je navela da je u komadu jasno izdvojena teza, a naročito kroz postupak Urbana „da zlo nije samo po sebi zlo već ima zrno odakle kreće“.

Njenom liku pobeđene gotske kraljice Tamore Rimljani na oči ubijaju sina i „od tog trenutka počinje krvavi pir osvete“.

Upitana kako objašnjava popularnost serije „Južni vetar“, Simić je odgovorila da je to – istina.

„Kad se usudite do kraja ići u istinu, ona je neodoljiva. Kad se ode daleko u istinu, to mami ljude da gledaju. I drago mi je da sam u novom serijalu“, priznala je Simić.

Za svoj lik advokatice Jelice kaže da je „opasna žena, neustrašiva, hrabra, koja se žestoko nosi sa sudijama i kriminilacima za koje radi“.

„Ona Petru Marašu vodi poslove, njegov je konsiljere. A imali su ranije ljubavnu aferu. Što je ne sprečava da bez sentimenta uzima velik procenat za svoje psolove“, rekal je glumica.
Prema njenim rečima, Jelica se stalno igra na klackalici opasnih poslova, radeći za državu i podzemlje, ali je „za koraka ispred svakog klijenta“.

„Odlično napisana uloga! Kad sam pročitala, rekla sam bravo! Hvala na ovom zadatku, ovo je da prste poližeš“, zaključila je Simić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar