U trendu

Sin najomiljenijeg komičara bivše Juge: Otac mi je umro zaboravljen, u bedi

„On je bio potpuno normalan, jedino je njegova popularnost bila enormna“, kaže Čedomir Petrović, sin čuvenog glumca Miodraga Petrovića Čkalje, koji je zasmejavao celu bivšu Jugoslaviju, a otišao je tužan i u tišini sada već davne 2003. godine. Ipak, živ je i dalje zbog nezaboravnih uloga.

„Da sam u Americi, i da sam primio ovako veliku nagradu, zahvalio bih se prvo svojoj ženi, pa deci, zatim producentu i reditelju. Ali s obzirom da sam, srećom, u svojoj dragoj zemlji Srbiji, zahvaljujem prvo svom šefu samoposluge što mi ponekad odvoji penzionersku kost, pa komšiji u baraci koja mi ostavi mleko ispod pulta, pa mom poštaru koji mi uvek na vreme sa zakašnjenjem donese penziju. Da nije bilo njih, ne bih bio ovde“, rekao je 2002. godine Čkalja, jedan od najvećih komičara u bivšoj SFRJ, godinu dana pre smrti, nakon što je dobio nagradu za životno delo ‘Car Konstantin’.

Najvoljeniji glumac stare Jugoslavije umro je zaboravljen. Njegov sin Čedomir, koji je sa svojim ocem igrao u jednoj od epizoda ‘Vrućeg vetra’, danas je penzioner, više od 20 godina se ne bavi glumom, piše knjige, kolumne. Za „Blic“ kaže da ne gleda televiziju, ne gleda reprize serija u kojima je glumio njegov otac, a Čkalju, o kojem piše i u svojoj novoj knjizi „Bilo nekad jedno vreme kad su ljudi bili bolji“, kaže:

„Bio je jako dobar otac. Trudio se, a ja sam se trudio da budem dobar sin. Nismo se sukobljavali nikada, jedino oko sporta, oko fudbala koji smo zajedno gledali. Nikada me nije udario, nikada nije psovao. Kada se sećam oca, više se setim nekih privatnih stvari koje publika ne zna. Ne setim se njegovih uloga i humora već kao oca privatno. Ja sam njegove serije gledao kao gledalac. On je bio potpuno normalan, jedino je njegova popularnost bila enormna.“

A na to da je na kraju karijere Čkalja bio zaboravljen, da ga se i danas retko sete, Čedomir Petrović kaže:

„Zaboravljaju i žive, ne samo one kojih više nema. Nije se on sviđao nekima koji bi trebali da ga se sete. On se sviđao narodu. A ovima je govorio u lice istinu. Ne vole svi da čuju istinu. Zbog toga trpimo i moja kćerka i ja. Trpimo, niko nas ne zove u pozorište, na film, na televiziju. Sva vrata su nam zatvorena kao londonska banka. Ne žele da nas zovu. Moja Jovana je odlična glumica, glumila je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Došli su novi mladi glumci, poluglumci-polutajkuni, tu su klanovi. Ali ponosan sam što je Čkalja bio takav“, kaže Čedomir Petrović.

A pričalo se i da se Pavle Vuisić i Čkalja, veliki partneri u seriji ‘Kamiondžije’, nisu mnogo voleli.

„Paju nisam poznavao privatno, ali znam da je njegov privatni život bio potpuno suprotan od života mog oca. Moj otac nije popio ni kap alkohola, a Paja je to voleo ponekad. Paja je voleo reku, a moj otac nikada nije voleo reku. A to da se sa Pajom svađao? Pa ne bi mogli onakvu seriju da naprave da su se svađali. Bili su različiti, nisu se družili, ali su bili profesionalci. Bilo bi dobro da se svi svađaju kao što su Čkalja i Paja pa da naprave nešto izvanredno kao što su učinili njih dvojica“, kaže Čedomir.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.