U trendu

Siniša Pavić dobitnik nagrade „Dositej Obradović“ za životno delo

BEOGRAD – Televizijski i filmski scenarista, kao i istaknuti književnik Siniša Pavić dobitnik je prestižne nagrade „Dositej Obradović“, koja je danas dodeljena u Beogradu.

Laureat Siniša Pavić nije bio u prilici da primi lično nagradu, usled bolesti, a umesto njega, nagradu Zadužbine Dositeja Obradovića primio je njegov sin – Vladimir Pavić, profesor na Pravnom fakultetu.
Sin je pročitao govor svog oca, u kome kaže da je ovo veliki dan u njegovom životu, da mu je izuzetna čast što je dobitnik nagrade koja nosi ime Dositeja Obradovića, ali da je sprečen zbog više sile da lično prisustvuje događaju.
„Nema čoveka u Srbiji koji ne izgovara njegovo ime sa velikim uvažavanjem. Toliko toga je učinio za naš narod, a preminuo u vreme kada je Srbija krenula da se uzdiže“, stoji u pismu književnika i scenariste Pavića o Dositeju Obradoviću.

Takođe, podvukao je saradnju sa režiserom Mihajlom Mišom Vukobratovićem, sa kojim je radio mnoge TV serije, kao i aktuelnu „Junaci našeg dobba“ i istakao da je najviše zahvalan supruzi Ljiljani Pavić, sa kojom je u tandemu stvarao gotovo celokupan svoj opus na televiziji i filmu.

Pavić je autor brojnih scenarija za televizijske serije, među kojima se ističu „Vruć vetar“, „Diplomci“, „Bolji život“, „Srećni ljudi i mnoge druge“, a učestvovao je u pisanju scenarija za serije „Otpisani“ i „Pozorište u kući“.

U poslednjem periodu aktuelan je sa TV serijom „Junaci našeg doba“ (2020), iz 20 epizoda, koja je emitovana na RTS 1 i Superstar TV kompanije Telekom Srbija, a druga sezona iz takođe 20 nastavaka uveliko se snima.

Svečana akademija „Dositeju u čast“ održana je u Narodnom pozorištu, na sceni „Raša Plaović“, čiji je program vodila istaknuta dramska umetnica Rada Đuričin, koja je govorila o značaju rada Dositeja Obradovića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar