U trendu

Siročići u mračnoj kući

Engleska spisateljica Andžela Karter je poznata po svojim delom bajkovitim, delom horor delima. Premda njen roman "Magična prodavnica igračaka" nema elemenata fantastike, po atmosferi veoma liči na neki nestvaran svet, pun mračnih tajni.
Priča počinje bezazleno, nestašlukom tinejdžerke Melani, koja tokom jedne noći, dok su joj roditelji na putu, krišom oblači majčinu venčanicu i u njoj izlazi napolje, da uživa na mesečini i u svom lepom izgledu. Nestašluk se pretvara u nevolju kada shvati da su se vrata zaključala za njom kad je izašla, pa se teškom mukom, preko drveta, vraća u svoju sobu, usput upropastivši venčanicu; a ta nevolja postaje potpuno nebitna sledećeg dana, kada stigne telegram koji javlja o smrti Melaninih roditelja u avionskoj nesreći.
Premda su Melani, njen dvanaestogodišnji brat Džonaton i petogodišnja sestrica Viktorija živeli u jako lepoj kući na selu i nikada im ništa nije nedostajalo, od roditelja im nije ostala nikakva imovina, pa su dospeli pod staranje svog ujaka Filipa, u mračno i prljavo predgrađe Londona, nalik na prizore iz Dikensovih romana. Ono što su deca podrazumevala, poput uvek čiste kuće, puno sunca, tople vode, u njihovom novom životu je nepostojeći luksuz. U novom domu deca nisu gladna, ali Melani je nesrećna. Njihov ujka-Filip, koji se bavi ručnim pravljenjem igračaka, mrzovoljan je i veoma nasilan čovek koji nikada nije podnosio njihovog oca, supruga svoje sestre. Njegova nema i maltretirana supruga Margaret tretira malu Viktoriju kao svoje dete, a Džonaton, koji obožava pravljenje modela brodova, ubrzo počinje da uči zanat kod ujka-Filipa. Melani pak nije ni malo dete ni vešt modelar i ujka-Filip ima žarku želju da je povredi i ponizi. U celoj priči su i Filipov šegrt Fin i violinista Frensi, obojica Margaretina braća, obojica siročići, baš kao i Melani, Džonaton i Viktorija. Očigledno je da se Finu dopada Melani, što Filip želi da iskoristi kako bi povredio i Melani i Fina, pošto ih oboje ne podnosi. A u vezi sa Frensijem postoji tajna koju će i Melani i Filip tek kasnije otkriti…
Uprkos ljupkom naslovu, "Magična prodavnica igračaka" je mračan roman, o deci koja bivaju uvedena u svet nasilja, incesta i devijacija. Premda nema nikakvih elemenata fantastike, ničega što bi delovalo nemoguće, osećate se kao da ste ubačeni u neki nestvaran i mračan svet iz koga želite što pre da pobegnete, samo što ne vidite nikakav put za bekstvo. Kraj romana je otvoren; za neke likove znate da su preživeli, za neke ne znate sigurno šta je sa njima dalje bilo. A i za ove koji su preživeli znate samo to, ne znate hoće li se i kako dalje snaći.
Odlično napisan, ovaj roman se čita sa velikim nespokojstvom, ali i sa velikim uživanjem, i budi želju da pročitate još proze Andžele Karter.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar