U trendu

Skup „Devet decenija Dragoslava Mihailovića“ u Beogradu

BEOGRAD – Veliki međunarodni naučni skup „Devet decenija Dragoslava Mihailovića“ biće održan u Svečanoj sali Zadužbini Dositeja Obradovića u Beogradu od 8. do 10. septembra, u organizaciji Instituta za književnost i umetnost i Narodne biblioteke „Dušan Matić“ iz Ćuprije.

Skup o živom klasiku savremene srpske književnosti izazvao je izuzetno interesovanje u naučnim krugovima, tako da je za skup prijavljeno više od 50 izlaganja.

Simpozijum će okupiti sve najznačajnije proučavaoce Mihailovićevog dela iz zemlje, regiona i inostranstva, a saopštenja na skupu će podneti naučnici iz Srbije, Nemačke, Poljske, Austrije, Velike Britanije, Belorusije, Ukrajine i Crne Gore.

Urednici skupa su dr Bojan Jović i dr Marko Avramović iz Instituta za književnost i umetnost iz Beograda.

Od istaknutih književnika, intelektualaca, profesora književnosti i teoretičara, na trodnevnom skupu će učestvovati – dr Vladeta Janković, dr Mihajlo Pantić, dr Zoran Paunović, dr Aleksandar Jerkov, dr Ivana Kronja, dr Vladislava Gordić Petković, dr Mileta Aćimović Ivkov, i mnogi drugi.

Čuveni autor realističnih romana i drama, Dragoslav Mihailović u poslednjem periodu aktuelan je sa izvođenjem njegovih komada i dramatizacija romana – „Kad su cvetale tikve“ na sceni Beogradskog dramskog pozorišta i „Petrijin venac“ u pozorištu „Atelje 212“, a snimljena je i TV serija „Čizmaši“ prema njegovom poznatom romanu.

Pisac je tokom plodne karijere imao i druga zapažena dela – „Goli otok“, „Lov na stepenice“, „Uvođenje u posao“, „Treće proleće“, „Vijetnamci“, „Preživljavanje“, „Zlotvori“.

Tokom sledeće godine će saopštenja sa ovog skupa biti objavljena u međunarodnom zborniku radova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.