U trendu

Skupštinski odbor usvojio izveštaj o radu Nacionalnog saveta za kulturu

BEOGRAD – Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje danas je usvojio Izveštaj o radu Nacionalnog saveta za kulturu i Predlog zakona o izmeni i dopuni Zakona o kulturi, koji je podnela Vlada, u načelu.

Za izveštaj o radu Nacionalnog saveta za kulturu od decebra 2021. do decembra 2022. godine glasalo je deset od prisutnih 11 članova odbora, dok je za izmene Zakona o kulturi bilo njih devet.

Nakon što je Izveštaj Nacionalnog saveta predstavio predsednik tog tela Zoran Vapa, u kratkoj raspravi, između ostalih, predsedavajući odbora Nebojša Bakarec iz Srpske napredne stranke je ocenio da je izveštaj odličan, dok je poslanica Saveza vojvođanskih Mađara Rozalija Ekres istakla da savet opravdao njihova očekivanja.

„Njihov rad i angažman su dokaz da su članovi saveta zaista izabrani iz dela uglednih i afirmisanih radnika u kulturi“, istakla je Ekres.

Državni sekretar Ministarstva kulture Miodrag Ivanović je kratko obrazložio izmene Zakona o kulturi koje predviđaju da se strategija razvoja kulture donosi na pet umesto deset godina, čime je moguće „održivije odrediti pravce razvoja kulture“, kao i da manastir Hilandar bude uvršten u red ustanova o kojima se vodi posebna briga.

Na početku zasedanja Bakarec je predložio da odbor zbog nedostatka skuštinskih materijala ne razmatra predviđene tačke dnevnog reda „1. Stanje u srpskom novinarstvu“ i „4. Razno“.

Nakon što je većinom glasova podržan predlog Bakareca iz sale su u znak protesta izašli Kovačević i još pet opozicionih članova odbora.

U nastavku sednice Bakarec je, preuzevši predsedavanje, naveo da je „ovo sve bilo planirano i nije bilo slučajno“, pošto je Kovačević gostujući na jednoj televiziji najavljivao da će podneti verovatno ostavku, ali se umesto toga odlučio se da izađu napolje.

Bakarec je dodao da su odbornici demokratski odlučivali o dnevnom redu, a da su Kovačević i njegova Narodna stranka „slobodni ako žele da organizuju tribinu u srpskom novinarstvu“, pošto skuštinski odbor kao ozibljan organ „nije tribina, nije pričaonica, nije pljuvaonica“.

Bakarec je primetio i da je Kovačević napustio sednicu na kojoj je trebalo biti reči i o manastiru Hilandaru, koji su obnovili Stefan Nemanja i Sveti Sava.

Prema njegovim rečima, Kovačević je u svojoj drami „osnivača srpske crkve i njegovog oca prikazao kao bolesnike, razvratnike, ubice, silovatelje i bogohulnike“, a sednicu odbora je sazvao 17. marta „na dan kad je izvršen pogrom Albanca nad Srbima“ na Kosovu i Metohiji 2004. godine.

Na konferenciji za novinare šest opozicionih poslanika u holu skupštine, Kovačević je primetio da desio „mali skandal“ i da su „napustili pre početka sednicu odbora, jer je tačka o srpskom novinarstvu voljom većine skinuta sa dnevnog reda“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.