U trendu

Slavni baletmajstori gostuju u Institutu za umetničku igru

BEOGRAD – Institut za umetničku igru u Beogradu organizuje Intenzivni prolećni master klaš klasičan balet koji će biti realizovan od 12. do 24. aprila, a vodiće ih poznati baletmajstori Gabor Ziraki iz Mađarske i Karlos Montalvan sa Kube, javili su iz ove ustanove.

Master klas će sadržati vežbe klasičnog baleta gde je težište na tehničkim zahtevima, duetskoj igri i samom repertoaru, a namenjen je učenicima Osnovnih (3. i 4. razred) i Srednjih baletskih škola (1, 2, 3. i 4. razred), kao i profesionalnim igračima.

Umetnik Gabror Ziraki diplomirao je osnovne i postdiplomske studije na odseku Baletska pedagogija na prestižnoj Mađarskoj plesnoj akademiji u Budimpešti.

U periodu od 2018. do 2020. godine bio je asistent direktora mađarskog Nacionalnog baleta u Budimpešti, kao i balet majstor Instituta za klasičan balet u istom gradu.

Stalni je predavač u Baletskoj školi glavnog grada Mađarske, a kao gostujući predavač gostuje u Austriji, Indiji, Nemačkoj i sada prvi put u Srbiji.

Tokom plodne karijere ostvario je veliki broj adaptacija klasičnih baleta kao i samostalnih koreografija.

Karlos Montalvan studirao je klasičan balet i savremenu igru na Nacionalnoj Akademiji na Kubi, dok je karijeru je započeo u Kamagej baletu.

Odigrao je uloge baletskog prvaka u čuvenim delima “Labudovo jezero”, “Uspavana lepotica”, “Karmen”, “Romeo i Julija”.

Nastupao je sa najznačajnijim savremenim balerinama poput Paule Akosta, Leticije Đuliani, Lućijane Savinjano, Karle Frači.
Montalvan je prvak Baleta “Del Sud” u Leću, Italija, kao i umetnički direktor Baletske škole istog grada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.