U trendu

Slavni violinista 12. oktobra u Julijan Rahlin u Beogradu

BEOGRAD – Velika zvezda klasične muzike, violinista, violista i dirigent, Julijan Rahlin održaće koncert za violinu i violu 12. oktobra u Kolarčevoj zadužbini, zajedno sa svojom suprugom, violinistkinjom Sarom Mekelrevi, sve traženijom zvezdom u usponu, saopštili su iz Centra beogradskih festivala.

Na programu će se naći kompozicije Mocarta, Bartoka, Vjenjavskog, Pendereckog i Prokofjeva. Ulaznice po ceni od 1000 i 1500 dinara mogu se nabaviti onlajn na sajtu Kolarčeve zadužbine kao i na blagajni Kolarca.

Organizator koncerta je Centar beogradskih festivala – CEBEF.
Julian Rahlin, poreklom iz Litvanije, jedna je od najpoznatijih umetničkih ličnosti našeg vremena. U svojoj karijeri dugoj preko 30 godina, višestruki interesi i talenti odveli su Rahlina širom sveta kao dirigenta, soliste, izvođača, kamernog muzičara, predavača i umetničkog direktora. Kao violinista, Rahlin je scenu delio sa skoro svim većim orkestrima i dirigentima.

Njegovi nastupi oduševili su publiku širom sveta, a njegove energične i emotivne interpretacije postavile su ga na čelo klasične muzike. Instrumenti na kojima Rahlin svira su violina Stradivari „ex Liebig”, iz 1704. godine i viola Lorenco Storioni iz 1785. godine.
Rahlinov elegantan i dinamičan stil učvrstio je njegovu reputaciju kao jednog od vodećih dirigenata svoje generacije.

Poznat po svojim metodama proba i vrhunskom muziciranju, dirigovao je Čikaškim simfonijskim orkestrom, Izraelskom filharmonijom, Kraljevskom filharmonijom, Berlinskim koncertnim orkestrom, Ruskim nacionalnim orkestrom, Moskovskom filharmonijom, Kineskom filharmonijom, Helsinškom filharmonijom, Kraljevskom filharmonijom iz Liverpula, i simfonijskim orkestrima iz Beča, Birmingema, RAI Torino, kao i na festivalima Grand Teton i Verbier. Rahlin je glavni gostujuc?i dirigent Kraljevske orkestra Turku i Simfonijskog orkestra Kristiansand.
Snažan zagovornik širenja relevantnosti klasične muzike u današnjim kulturnim okvirima, Rahlinovi projekti sa savremenim kompozitorima i međusobnom saradnjom okupili su umetnike iz različitih disciplina, porekla i žanrova.

Blisko je sarađivao sa Kšištofom Pendereckim, Gijom Kančelijem, Vangelisom i Lerom Auerbah, čija je dela premijerno izvodio. Takođe je sarađivao i sa Džonom Malkovičem, Žerarom Deparđeom i Rodžerom Murom. Nekoliko puta je veoma zapaženo nastupao i u Srbiji, na oduševljenje domaće publike.
Julijan Rahlin dobitnik je brojnih nagrada kojima se priznaje njegov rad na polju klasične muzike, uključujući i nagradu “Ačademia Musicale Ćigiana Siena”, priznanje Svetskog ekonomskog foruma „Mladi globalni lider“ a postao je i ambasador dobre volje UNICEF-a za Dečji fond Ujedinjenih nacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.