U trendu

Slike iz kolekcije Jovanke Broz u Galeriji Matice srpske

NOVI SAD – Izložba „Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz“ nastala u saradnji Galerije Matice srpske i Muzeja Jugoslavije, biće otvorena 18. maja u Galeriji Matice srpske, u okviru programskog luka Heroine Evropske prestonice kulture.

Na otvaranju će govoriti dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, mr Neda Knežević, direktorka Muzeja Jugoslavije i autori izložbe msr Nikola Ivanović i Ana Panić, dok će izložbu svečano otvoriti Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministar kulture i informisanja Republike Srbije.

U fokusu izložbe je 36 dela likovne umetnosti domaćih i stranih autora, lični predmeti, fotografije i nekoliko komada nameštaja iz kuće u kojoj je Jovanka Broz živela nakon smrti Josipa Broza.

Više od tri decenije nekadašnja prva dama Jugoslavije boravila je u svojevrsnom kabinetu uspomena koji je kao vremensku kapsulu prenela iz jednog okruženja u drugo, pokušavajući da, što je više moguće, imitira ambijent predsedničke Rezidencije u kojoj je živela zajedno sa Josipom Brozom Titom.

Ova kolekcija nastala je spontano kao kulisa jednog života, a isto tako je i nestala.

Izlaganje ovih dela ima dvostruki značaj: s jedne strane radi se o umetničkim predmetima koje publika do sada nije imala priliku da vidi, a s druge ona predstavljaju imaginarni muzej sećanja Jovanke Broz kroz koji se mogu rekonstruisati delovi i detalji njenog života.

Izložena umetnička dela, koja su poslednje trideset tri godine Jovankinog života oplemenjivala prostor u kom je živela, na poseban način današnjoj javnosti objašnjavaju fenomen Jovanke Broz – njenu ličnost, osećaj za umetnost, ali i društvene i umetničke prilike u socijalističkoj Jugoslaviji.

Svih 36 dela prošla su kroz kompleksne i sveobuhvatne konzervatorsko-restauratorske postupke. Sproveli su ih konzervatori Galerije Matice srpske predvođeni višom konzervatorkom Marijetom Sidovski.

Muzej Jugoslavije i Galerija Matice srpske, kroz ovu izložbu, pokazali su plodotvornost saradnje među nacionalnim ustanovama kulture i jedan mali deo bogatog fonda Muzeja Jugoslavije.

Stručnom konzervatorsko-restauratorskom obradom, kao i novim tumačenjem, nastala je jedna atraktivna izložba koja će biti predstavljena u Galeriji Matice srpske, a zatim i u Muzeju Jugoslavije.

Realizaciju izložbe omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.