U trendu

Slovačka: Unikatni muzej posvećen Endiju Vorholu u žalosnom stanju

BRATISLAVA – Zgrada jedinstvenog Muzeja moderne umetnosti Endija Vorhola u gradu Medzilaborce u istočnoj Slovačkoj, jedinog muzeja posvećenom Vorholu u Evropi, nalazi se u žalosnom stanju, a zbog krova koji prokišnjava su iz nekih prostorija sklonjene dragocene slike, navode češki i slovački mediji.

„Kada je otoplilo posle prvih snažnih padavina, voda je na nekim mestima ušla u muzej“, izjavio je direktor Muzeja Martin Cubjak za regionalne slovačke novine Korzar.

Plastične kofe pored slika koje vrede milione evra „deluju bizarno“, konstatuje češki portal seznam.cz.

Prethodna slovačka vlada Petera Pelegrinija je za rekonstrukciju muzeja izdvojila 7,1 miliona evra, ali u međuvremenu su skočile cene građevinskog materijala i potrebne su dalje investicije.

Ukupna vrednost slika koje su ovde izložene iznosi između 16 i 20 miliona evra.

Neke slike je muzeju pozajmila Fondacija Endija Vorhola za vizuelnu umetnost u Njujorku i privatni kolekcionari, a neka pripadaju samom muzeju.

Najstarija dela u ovom muzeju su dve serigrafije „Kempbelovih supa“ iz 1969. godine, portfolio 20 najpoznatijih „Jevreja 20. veka“, portfolio ‘Dame“ i gospodo“, porftolio „Cveće“.

Roditelji slavnog američkog umetnika rusinskog porekla potiču iz slovačke opštine Mikova, a njeni današnji žitelji su ponosni na ovu činjenicu, konstatuje portal seznam.cz

U Ameriku su optutovali zbog siromaštva, otac Andrej pre Prvog svetskog rata, njegova supruga Julija nakon kraja rata.

Endi Vorhol se rodio kao Endrju Varhola u američkom Pitsburgu, gde postoji drugi muzej koji je posvećen slavnom umetniku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.