U trendu

Smotra muzičko – dokumentarnog filma u Vrnjačkoj Banji

VRNJAČKA BANJA – Regionalna smotra muzičko – dokumentarnog filma „Sarajevo – Vrnjačka Banja” koja će biti posvećena grupama “Indexi”, “Vatreni poljubac” i „Protest“, biće održana u bioskopu Kulturnog Centra Vrnjačka Banja od 2. do 4. septembra, najavili su organizatori.

Manifestaciju će otvoriti film “Protest u zemlji karijesa” (BiH, 2020) reditelja Damira Pirića, koji predstavlja portret benda „Protest“, osnovanog još 1990. godine.

Grupa učenika Umetničke škole u Sarajevu formirali je tu pank grupu i iste godine imali su prvi koncert pod tim imenom, a onda su uskoro snimili i prvi demo album.

Nakon rata u bivšoj Jugoslaviji, 30 godina kasnije, sa pet albuma, desetak hitova, ogromnog broja koncerata, „Protest“ još postoji, a u njemu su svirali i muzičari iz Vrnjačke Banje.

Ovo je priča o ljubavi, muzici i pobuni u složenoj balkanskoj stvarnosti.

Narednog dana, 3. septembra, rok sastav “Vatreni poljubac” će se predstaviti kroz film “40 godina doktora za rock and roll”.

Muzički dokumentarac opisuje karijeru i hronologiju legendarnog rok sastava i njihovog frontmena, kontraverznog Milića Vukašinovića.

Kroz bend je prošlo više pevača, a jedan album je snimio i čuveni Mladen Vojičić Tifa, koji je obeležio „Bijelo dugme“, upravo kao i Vukašinović.

Antologijska grupa “Indexi” će biti glavna sa istoimenim filmom koji će 4. septembra zatvoriti ovaj mini festival muzičkih dokumentaraca.

Posle tri godine obimnog istraživanja i mnogih snimanja po čitavom regionu, autorsko-rediteljski tandem Bojan Hadžiabdić i Zoran Kubura je realizovao ovaj projekat.

Film je prikazan na nedavno održanom Sarajevo Film Festivalu, i sada će prvi put biti emitovan u Srbiji.

Ostvarenje je osvojilo nagradu za najbolji film tekuće 2021. godine u regionalnoj konkurenciji, na Festivalu “DORF” u Rijeci.

Pored članova grupe, u ostvarenju govore i Goran Bregović, Josipa Lisac, pesnik Mišo Marić, Maja Perfiljeva, Abdulah Sidran i niz poznatih muzičkih novinara iz regiona.

Na festivalu u Vrnjačkoj banji, za sada su potvrđeni sledeći specijalni gosti – Damir Nevesinjac (“Protest”) i ekipa iz produkcije filma “Protest u zemlji karijesa”, Zoran Redžić (Bijelo dugme), Fadil Redžić (Indexi) i Milić Vukašinović (istaknut u sva tri sastava – Vatreni poljubac, Indexi, Bijelo dugme).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.