U trendu

Smotra srpske kinematografije povodom godiĆĄnjice Jelisejskog sporazuma

BEOGRAD – Svečano otvaranje filmske smotre pod nazivom „Filmovi rođeni pod srećnom zvezdom“ odrĆŸano je sinoć u Jugoslovenskoj kinoteci, u okviru obeleĆŸavanja dva jubileja – 60. godiĆĄnjice potpisivanja Jelisejskog sporazuma i 30. godiĆĄnjice osnivanja francusko-nemačke televizije ARTE.

Francuski institut u Srbiji, Gete institut u Beogradu i Jugoslovenska kinoteka organizuju smotru srpskih filmova ostvarenih u koprodukciji sa ARTE, koja će trajati do 26. januara.

Publici su se u nedelju uveče obratili direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić, ambasador Francuske u Srbiji Pjer Koơar i ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad.

Pantelić je podsetio da Jelisejski sporazum, potpisan 22. januara 1963. u Jelisejskoj palati, predstavlja čin pomirenja između Francuske i Nemačke, i pravi temelj saradnje dve drĆŸave u poslednjih 60 godina.

“Okupili smo se večeras da se podsetimo bazičnih vrednosti koje su upisane u jezgro evropske kulture u poslednjih pola veka. I pored toga ĆĄto se Evropa u prethodnim godinama suočava sa mnogim izazovima, na evropske principe vrednosti prevazilaĆŸenja konflikata, pomirenje i saradnje u cilju kreativne razmene, ne smemo da zaboravimo, naprotiv, oni nam se tada čine potrebnijim nego ikada”, istakao je Pantelić u nadahnutom govoru pred početak filmske manifestacije.

Prvi čovek Kinoteke je naglasio da su kultura i umetnost, u ovom slučaju film, oduvek imale moć da prevazilaze barijere, zaceljuju rane i traume, i predstavljale su dragocene prostore susretanja.

“Ova dva jubileja koja obeleĆŸavamo ovom prilikom, simbolički su veoma bliska. Sa jedne strane skrećemo paĆŸnju na snagu da se nakon trauma iz Drugog svetskog rata stvori jedan svet na temelju opraĆĄtanja i pomirenja, a sa druge strane slavimo rad televizijske i producentske kuće “ARTE” zasluĆŸne za proizvodnju, promociju i ĆĄirenju umetnosti, koja komunicira na jednom dubljem i univerzalnijem nivou”, izjavio je Jugoslav Pantelić.

Direktor Kinoteke je dodao da je nagrađivani srpski film “Krugovi” idealan da otvori ovako značajnu smotru, delo o jednom „herojskom i eksesnom činu“ u toku ratova 1990-ih godina na ovim prostorima.

Ambasadorka Konrad izrazila je veliku čast ĆĄto je deo otvaranja filmskog festivala u okviru tako vaĆŸnog povoda i jubileja, kao ĆĄto je ĆĄest decenijja Jelisejskog sporazuma.

Konrad je podsetila da Nemačka i Francuska zajedno u mnogim oblastima uveliko sarađuju, da ovih 60 godina od primirja nisu “tek tako pale sa neba” niti je odnos od juče uspostavljen i primetila da dve zemlje imaju sličnu ideju gde danas ĆŸele da vide Evropu i njen razvoj.

Ona je dodala i da ih inspiracija vodi danas svuda u svetu, posebno u umetnosti.

Ambasador Koơar je istakao da su Francuska i Nemačka prijatelji, da se izrodio jedan kvalitetan odnos, i da je kuća ARTE, inače aktivna u koprodukcijama ơirom Evropske unije, postala i nemačka, ne samo za francusko govorno područje, naglasivơi da su uveliko “velika koprodukcija u Evropi”.

“Nadam se da će vam filmovi otvoriti neke nove prozore u svet”, poručio je Pjer Koơar.

Nakon zvaničnih govora, srpski reditelj Srdan Golubović predstavio je publici svoj nagrađivani i veoma potresan film „Krugovi“ (2013), koji je večeras i otvorio filmsku smotru.

“Biću kratak, jer nekako verujem da mi koji pravimo filmove treba da govorimo slikama i da emocijama stvaramo neki svet. Jako sam srećan i počastvovan ơto moj film “Krugovi” otvara ovu retrospektivu posvećenu 30. godiơnjici televiziji ARTE, naveo je reditelj Golubović i podsetio da je i njegov poslednji film “Otac” (2020), uz “Krugove”, takođe dobio podrơku ove francuske produkcije.

Kako je rekao, za navedene filmove bila je to ogromna i veoma vaĆŸna podrĆĄka da dobiju sredstva za produkciju, realizaciju ostvarenja.

“Pre svega bila je to potvrda da smo deo evropskog sveta. Kao ơto se sećate, mi smo tokom 90-ih godina bili potpuno odbačeni. Tako da podrơka francuskih i nemačkih fondova je neơto sto nas je vratilo na filmsku i kulturnu mapu. Kao i većina vas, i ja sam rođen u jednoj zemlji koja se zvala Istok na Zapadu ili Zapad na Istoku i bili smo kulturno okrenuti celom svetu, posebno evropskoj kulturi – muzici, filmu i literaturi”, irekao je Golubović.

Srpski reditelj je podsetio da ARTE daje podrĆĄku poslednju deceniju za srpske filmove, na čemu im je beskrajno zahvalan i nada se da će takav podvig biti vaĆŸan za neke nove generacije autora ĆĄto će da ih ohrabri da je “Evropa naĆĄa kuća i prostor kome pripadamo, i tako treba da ostane”.

Film “Krugovi” prati teơku tragediju srpskog vojnika Srđana Aleksića koji je poginuo braneći prijatelja iz Bosne, i time je posthumno postao heroj.

Scenario prikazuje viơe situacija ljudi koji su bili vezani za pokojnog junaka i mozaičnom strukturom portretiơe njihove sudbine.

Scenario potpisuju Melita Pota Koljević i njen muĆŸ Srđan Koljević, koji se trenutno bori za ĆŸivot usled teĆĄke bolesti i čeka ga operacija u inostranstvu.

Reditelj Mladen Kovačević najavio je svoj dokumentarni film „Srećna Nova, Jivu“ za koji je ukratko rekao da je u potpunosti sniman u Kini, a u koprodukciji su učestvovale mnoge zemlje (Ơvedska, Belgija, Katrar) uz naravno francusko-nemački kanal i produkciju ARTE.

Na mini festivalu biće prikazano pet igranih i dokumentarnih filmova značajnih srpskih reditelja koji su ostvareni u koprodukciji sa televizijom ARTE.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.