U trendu

Sofest počinje otkrivanjem spomenika Bati Živojinović

BEOGRAD – Jubilarni 50. „Sofest“ biće održan od 4. do 10. juna u Sopotu gde će biti prikazano 27 filmova u okviru takmičarske konkurencije, od kojih dva premijerno, a na otvaranju će biti otkriven spomenik glumačkom velikanu Velimiru Bati Živojinoviću, najavili su danas organizatori.

Umetnički direktor Filmskog festivala u Sopotu Aleksandar Avramović na konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda je rekao da su ovogodišnji dobitnici festivalske nagrade „Statueta slobode“ za doprinos filmskoj umetnosti glumica Tanja Bošković, scenograf Milenko Jeremić, reditelj Zdravko Šotra i scenarista i reditelj Dušan Kovačević.
„Povodom jubileja odlučeno je da izuzetno dodelimo četiri ‘Statuete slobode’ za ogromne doprinose filmskoj umetnosti i tako ovekovečimo grandiozna dela četvoro velikih umetnika. Ovakva umetnička reprezentacija činila bi veliku čast i mnogo većim kinematografijama i kulturama“, istakao je Avramović.

Kako je najavljeno, pored dodele „Statueta slobode“ na otvaranju festivala biće svečano otkriven i spomenik Živojinoviću (1933-2016), vajara Ranka Đankovića i Livnice Jeremić, ispred zgrade Centra za kulturu Sopot, u kojoj se održava festivalski program.

„Neće proći mnogo vremena, a mladi, i ne samo mladi, će zakazivati sastanke na klupi kod Bate“, rekao je Avramović.

Na „Sofestu“ će 5. jula premijeru imati debitantski film „Usekovanje“ reditelja Siniše Cvetića, portret jedne porodice, u kojoj se roditelji razvode a sin „crna ovca“ krije da je narkoman, gde igraju Pavle Mensur, Bojan Žirović, Aleksandra Balmazović, Mario Grabež i drugi.

Slovenačko-srpska koprodukcija „Svemir među nama“, rediteljke Rahele Jagrič Pirc, omladinski film o odrastanju u kome igraju Ivo Barišić, Kolja Čilima Budišin, Jakob Cilenšek i drugi imaće premijeru 10. jula.

Na otvaranju će biti prikazan „Toma“ Dragana Bjelogrlića o pevaču narodne muzike Tomi Zdravkoviću, a među ostalim filmovima na festivalu su Kovačevićeva drama „Nije loše biti čovek“, „Opkoljeni“ reditelja Milosava Savića o borbi četničkog komandanta Nikole Kalabića sa Nemcima 1942. godine i komedija „Ne igraj na Engleze“, u kojoj je poslednju ulogu ostvario glumac Marko Živić (1972-2021).

U konkurenciji za nagrade su, između ostalih, i „Pucnji u Marseju“, „Kelti“, „Zlatni dečko“, „Mrak“, „Heroji“, „Bilo jednom u Srbiji“ i „Leto kada sam naučila da letim“, na zatvaranju će biti prikazan „Južni vetar 2 – ubrzanje“ sa Milošem Bikovićem, a žiri čine glumci Snežana Bogdanović i Andrej Šepetkovski i profesor Fakulteta dramskih umetnosti Radenko Ranković.

„Jubilarni program je sačinjen po modelu nacionalnog filmskog festivala – da se jednom godišnje vidi i oceni ukupna produkcija“, istakao je Avramović.

On je naveo da „Sopot zaslužuje da bude sedište održavanja nacionalnog filmskog festivala u Srbiji“ i da ovogodišnjim konceptom na delu pokazuje kako to treba da bude, uz neke buduće dorade.

Predstavnik Centra beogradskih festivala (Cebef) Petar Alempijević istakao je da u Sopotu „ko je propustio u bioskopu i na televiziji filmove iz prethodnih godinu dana na jednom mestu može bukvalno da vidi sve“.

Predsednik opštine Sopot i festivalskog odbora Žika Milosavljević je ocenio da su za 50 godina mnogi stvaraoci predstavili svoje filmove na „Sofestu“ koji je danas manifestacija od interesa za grad Beograd.
„Sofest“ organizuju Centar za kulturu Sopota i Cebefa, uz podršku grada Beograda i opštine Sopot.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar