U trendu

Somborski filmski festival od 11. do 15. jula

SOMBOR – Na Somborskom filmskom festivalu od 11. do 15. jula biće prikazano 16 filmova, među kojima su „Strahinja Banović“, „Heroji“, „Pucnji u Marseju“, „Mrak“ i drugi, najavili su danas organizatori iz Kulturnog centra “Laza Kostić”.

Selektor Dejan Dabić naveo je da se kao jedna od vodećih tema nameće tretiranje mita, koji jednima služi kao inspiracija, kao u filmu koji otvara festival „Strahinja Banović“, gde afrički migranti zauzimaju mesta junaka iz srpske epske poezije.

„Drugi pokušavaju da svoje srednjovekovne junake približe mitu, za koji su oni, sticajem okolnosti ostali anonimni, kao u debitantskom filmu Gorana Nikolića ‘Heroji’ iz Selekcije filmova mladih autora“, dodao je Dabić.

Prema njegovim rečima, ima i filmova koji se razračunavaju sa „savremenim ili bolje reći, mitovima iz bliske prošlosti, kao u hrvatskom filmu ‘A bili smo vam dobri’ višestruko nagrađivanog reditelja Branka Šmita o ratnim veteranima“.

Kako je najavljeno, u predfestivalskom programu 11. jula biće prikazan film “Leto kada sam naučila da letim” reditelja Raše Andrića, a 12. jula biće prikazani pored „Strahinje Banović” Stefana Arsenijevića, „Prolećna pesma“ Natalije Avramović i “Pucnji u Marseju” Gordana Matića.

U programu 13. jula su, između ostalih, „Heroji radničke klase“ reditelja Miloša Pušića i „Posle zime“ Ivana Bakrača, a 14. jula posetioci mogu pogledati „Mrak“ Dušana Milića, „Heroje“ i „A, bili smo vam dobri“.

Poslednjeg festivalskog dana 15. jula biće dodeljene nagrade „Ernest“ za najbolji film Glavnog programa, kao i za najbolju glumicu i za najboljeg glumca, a u Selekciji mladih autora za najbolji film.

Žiri Glavne selekcije čine reditelj Milutin Petrović i glumci Sonja Kolačarić i Nedim Nezirović, a u Selekciji filmova mladih autora glumica Nina Grahovac, reditelj Vanja Hovan i producentkinja Jovana Đurić.

Kako je ranije najavljeno, glumcu Svetozaru Cvetkoviću pripala je festivalska nagrada „Specijalni Ernest“ „za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima“.

Četvrti Somborski filmski festival ima pored Glavnog programa, Selekciju filmova mladih autora, selekciju „Kad bi Sombor bio Holivud“, Panoramu austrijskog filma i Filmski matine za decu.

Ulaz je besplatan na sve projekcije i prateći program u Kulturnom centru “Laza Kostić”, Atrijumu Gradske kuće, Kabareu Narodnog pozorišta Sombor i Dvorištu gradskog muzeja Sombor.

Ovogodišnji slogan festivala je “Tragom snova Ernesta Bošnjaka“, koji je bio jedna od pionira kinematografije na ovim prostorima i
1906. godine je doneo u Sombor kino-projektor i otvorio bioskop.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.