Spektakularan koncert „No smoking orkestra“ u sedištu Uneska

PARIZ – Emir Kusturica i njegov „No smoking orkestra“ održali su u prepunoj sali u sedištu Uneska u Parizu spektakularan koncert i podigli na noge publiku, uglavnom strane diplomate iz celog sveta i članove delegacija u toj međunarodnoj organizaciji.

Oko 1.200 zvanica sa ushićenjem i ovacijama pozdravilo je sinoć Kusturicu i njegov bend, a oni su, obučeni kao meksički oficiri, briljirali na sceni Uneska.

Doneli su specifičan zvuk – kombinaciju balkanskih ritmova i srpskog kola, koje je na Uneskovoj listi nematerijalne kulturne baštine čovečanstva, i muzike koja je pratila revolucije u Latinskoj Americi, kao i mešavinu novog i starog, savremenog i tradicionalnog.

Tako je „No smoking orkestra“ u sedištu organizacije UN koja se bavi kulturom, obrazovanjem i naukom, približio srpsku kulturu mnogobrojnim zvanicama, budući da njihova muzika demonstrira čitavu lepezu različitosti koje postoje u Srbiji.

U Unesku se čula muzika iz filma „Život je čudo“, „Crna mačka, beli mačor“, „Undrground“, ali i stvari sa albuma „Unza unza“, „Kor diplomatik“…

Kusturica i njegovi muzičari su u jednom trenutku sišli sa pozornice u publiku i sa njima igrali u ritmu muzike, što je pozdravljeno velikim aplauzom.

Proslavljeni reditelj je sve vreme komunicirao sa publikom koju je pozvao da peva sa njim, posebno tokom izvođenja pesme „F*ck you MTV“, za koju je rekao da je borba „No smoking orkestra“ protiv globalizacije.

„Do you agree (Da li ste saglasni)?“, pitao je Kusturica, a publika je odgovarala „F*ck you MTV“.

Kusturica je primetio da se publika na početku pesme ponašala „vrlo diplomatski“, ali su ubrzo popustili.

Ambasadorka Srbije u Unesku, Tamara Rastovac Siamašvili, koja je najavila koncert, rekla je da Srbija podržava i ohrabruje različitosti i da je večerašnji koncert jedinstveno putovanje bogatim i raznolikim nematerijalnim kulturnim nasleđem Srbije.

Zvanice i bend pozdravio je i pomoćnik generalne direktorke Uneska Ernest Otone.

Koncert je deo aktivnosti Ministarstva kulture i informisanja i održan je na inicijativu minista kulture Vladana Vukosavljevića.

Pre koncerta, reditelj EmirKusturica održao je predavanje na temu kulturnih različitosti.

Vukosavljević i Kusturica sastali su se u utorak sa generalnom direktorkom Uneska Odri Azule i njenim pomoćnikom za kulturu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.