U trendu

Spomenik Branku Pešicu u narednih nekoliko meseeci u Zemunu

BEOGRAD – Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovao je danas sednici Odbora za podizanje spomenika bivšem gradonačelniku Beograda Branku Pešiću u ateljeu autora spomenika vajara Marka Kratohvila.

Sednici su prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Olivera Vučković, vajar Marko Kratohvil, kao i članovi Odbora za podizanje spomenika.

Vesić je istakao da je danas dato zeleno svetlo autoru Kratohvilu da nastavi sa izradom spomenika.

„Spomenik će u narednih nekoliko meseci biti postavljen u centru Zemuna i tako će se Branko ponovo vratiti u svoj Beograd, mada on iz grada nikad nije ni otišao. Tu je Gazela, Beograđanka, Terazijski tunel i sve ono što je Branko uradio za Beograd. Naše je bilo da mu ovim spomenikom kažemo hvala, što baš i nije često kod nas, ali vreme je da naučimo da treba da zahvalimo ljudima koji su nešto učinili za naš narod“ poručio je Vesić.

Nikola Kusovac, predsednik Odbora za podizanje spomenika Branku Pešiću istakao je da je krajnje vreme bilo da se Beograd oduži jednom od svojih najznačajnijih gradonačelnika.

„Branko Pešić je znao da oko sebe angažuje ljude, pogotovo mlade osobe, i da ih nauči da budu dobri Beograđani, a mi mu se kao dobrom Beograđaninu sada odužujemo ovim spomenikom. To je način da mu kažemo jedno veliko hvala“ rekao je Kusovac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.