U trendu

Srbija i Kuba potpisale Memorandum o razumevanju u oblasti filmske saradnje

HAVANA – Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković započela je zvaničnu posetu Kubi susretom sa ministrom kulture Alpidiom Alonsom Grauom u Havani i tom prilikom ministri su, u okviru obeležavanja 120 godina diplomatskih odnosa, potpisali Memorandum o razumevanju u oblasti filma između dve zemlje.

Gojković je, takođe, zahvalila na podršci Kube po pitanju Kosova i Metohije, odnosno teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i međunarodnom pravu.

Gojković i Alonso Grau su naglasili da Srbija i Kuba ove godine obeležavaju značajnu godišnjicu dobrih i prijateljskih odnosa koje karakteriše međusobna podrška po pitanjima od nacionalnog značaja i međusobno razumevanje.

Dvoje ministara su istakli da su Srbija i Kuba spremne da unapređuju sve vidove saradnje, na polju ekonomije, zdravstva, obrazovanja, nauke i posebno kulture koja, kako su naglasili, predstavlja jedan od najvažnijih segmenata svakog društva i temelj opstanka jednog naroda.

”Imamo dobru saradnju i dobre odnose na političkom nivou i važno je da nastavimo da ih razvijamo kako bismo i današnje generacije upoznali sa našim tradicionalnim odnosima, jer mi ove godine obeležavamo 120 godina diplomatskih odnosa”, rekla je Gojković.

”Veoma smo zahvalni na podršci koju nam pružate jer ste vi i zemlja heroja, slični smo po kulturi i senzibilitetu”, istakao je ministar kulture Kube.

Gojković je ukazala da je današnje potpisivanje Memoranduma o razumevanju u oblasti filma prvi korak u konkretizaciji saradnje na osnovu Programa saradnje u oblasti kulture, koji je potpisan prošle godine tokom posete tadašnjeg ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića Kubi, saopštila je Pres služba Ministarstva kulture.

Ministarka je istakla da je značajna obostrana opredeljenost za razvoj saradnje u oblasti filmskog stvaralaštva i naglasila da Srbija poslednjih godina sve više ulaže u ovu oblast, ima odlične filmske radnike, i po broju snimljenih filmova i serija postala je lider u regionu.

Ministri kulture su napomenuli da Memorandum pruža mogućnost da se radi na razmeni iskustva, kao i mogućnosti snimanja kooprodukcija, imajući u vidu bogatstvo dve kinematografije i veliko iskustvo u ovoj oblasti koju dve zemlje poseduju, kao i činjenicu da je Srbija lider u svom regionu, a Kuba u Latinskoj Americi.

Ministri su u tom kontekstu istakli mogućnost saradnje i u oblasti filmskih festivala i posebno promovisanja autorskog filma koji predstavljaju bogatstvo nacionalnih kultura i dogovorili nastavak održavanja manifestacija nedelje srpskog filma na Kubi i kubanskog filma u Srbiji.

„Možemo ponosno da kažemo da imamo našu nacionalnu kinematografiju sa filmovima koji upravo izražavaju nacionalni identitet Kube sa bogatom istorijom koju predstavljamo, odnosno da kinematografija Kube oslikava naš život“, rekao je Alonso Grau.

Ukazao je i na to da u kubanskoj kinematografiji radi veliki broj režisera, da sa srpskim kolegama mogu da razmene svoja iskustva pogotovo u oblasti filmske produkcije, kao i da žele da promovišu kubanski film u Srbiji i srpski film na Kubi.

„Želimo da naši stručnjaci odu u Srbiju i vide šta je to što se radi na polju produkcije i da isto tako kolegama iz Srbije ponudimo naša iskustva, odnosno da na Kubu dovedemo srpske stručnjake da našim najmlađim producentima podele svoja iskustva“, naglasio je.

Gojković i Alonso Grau su razgovarali o saradnji u oblasti književnosti i izdavaštva, odnosno o prevodu knjiga kako srpskih pisaca na španski jezik, tako i kubanskih na srpski i da se omogući prisustvo srpskih umetnika na kulturnim manifestacijama na Kubi.

Razmotrili su i saradnju u oblasti baleta, muzike, plesa, likovne umetnosti, kao i oblasti animacija koje obe zemlje sve više razvijaju poslednjih godina i razmeni iskustava.

Na sastanku je bilo reči i o saradnji ustanova kulture, posebno onih koji baštine istoriju naših odnosa, kao što su Muzej Jugoslavije u Beogradu i Muzej revolucije u Havani i razmotrili mogućnost saradnje kroz razmenu izložbi.

Gojković je uputila poziv ministru kulture Kube da poseti Srbiju u cilju daljeg razvoja saradnje na polju kulture.

Gojković će, u okviru posete Havani, biti na otvaranju sajma knjiga, a otvoriće i izložbu posvećenu Nikoli Tesli, jednom od najznačajnijih srpskih i svetskih naučnika i vizionara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.