U trendu

Srbija i Slovačka spremne da nastave razvijajnje saradnje

BEOGRAD – Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i ambasador Slovačke Fedor Rosoh, zaključilisu danas da dve zemlje imaju tradicionalno dobre odnose i da su spremne da ih razvijaju i u budućnosti na svim poljima.

Gojković je istakla da je za Srbiju važna podrška Slovačke na putu Srbije ka punopravnom članstvu u Evropsku uniju.

Ministarka kulture se zahvalila Slovačkoj na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i na podršci u pregovorima Beograda i Prištine.

Na sastanku je podvučeno da postoji prostor da se odnosi u oblasti kulture intenzivnije odvijaju i obogate novim sadržajima.

Ambasador Rosoh je upoznao ministarku Gojković sa projektom predstavljanja slovačke kulture u okviru kojeg bi sledeće godine u Beogradu i Novom Sadu građanima Srbije bila predstavljena kultura i tradicija Slovačke.

Manifestacija bi uključivala mnoge zanimljive i bogate sadržaje – izložbe, nastupe slovačkih muzičkih grupa i predstavljanje tradicionalne slovačke kuhinje.

Ambasador je ukazao i na važnost da se sledeće godine, povodom 30 godina od osnivanja Višegradske grupe, organizuju razni kulturni događaji.

Gojković je pozdravila prezentovanje inicijative i dala podršku realizaciji ovih projekata, čime se jačaju kulturne veze između dva naroda.

Ministarka kulture je naglasila i važnost saradnje u oblasti prevođenja i izdavaštva, posebno imajući u vidu da se sledeće godine obeležava 60 godina od kada je Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu za književnost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.