U trendu

Srbija na trijenalu u Milanu

BEOGRAD – Projekat Ivana Mangova „Infinity of Structure“ predstaviće prvi put Srbiju na Međunarodnoj izložbi Trijenale u Milanu, koja počinje 15. jula, saopštio je danas Muzej primenjene umetnosti u Beogradu (MPU).

„‘Infinity of Structure’ je antropološka vizija savremene umetnosti koja ima za cilj da istraži odnos čoveka sa nepoznatim kroz urođenu potrebu za stvaranjem svetih simbola“, kaže se u saopštenju.

Iz MPU kažu da se „korišćenjem srpskih srednjovekovnih ornamenata kao polazišta stvara nova stvarnost unošenjem slojeva savremene umetnosti“.

„Ponovljeni srednjovekovni motivi skriveni u živom ritmu slobodnih struktura, kroz gotovo mikroskopski pristup autora, preklapaju se danas i juče – ono što je potisnuto se vraća, ono što je nevidljivo pronalazi put“, kaže se u saopštenju.

Projekat Mangova je odabran na javnom konkursu koji je sproveo MPU, a autorski tim srpske izložbe čine i čine umetnici Marko Lađušić, Aleksandar Vac, animatori Dorian Jovanović i Marko Todorović.

Realizator nastupa je MPU u ime Ministarstva kulture i informisanja Srbije, komesarka nastupa je Biljana Jotić, koja je i kustoskinja uz Natašu Radojević.

Kako je najavljeno, na 23. Trijenalu „Unknown Unknowns. An Introduction to Mysteries“ učestvuje preko 40 zemalja, a izložbu u Milanu dizajnira arhitekta Francis Kere,dok je kustoskinja Ersilia Vaudo, astrofizičarka i direktorka Kancelarije za diverzitet u Evropskoj svemirskoj agenciji.

„Pomeranjem našeg pogleda sa antropocentrične izvesnosti i razmenom između umetnosti i nauke, izložba ‘Unknown Unknowns. An Introduction to Mysteries’ pomoći će posetiocima da se upuste u uzbuđenje traženja, iznenađenja i osećanja krhkosti pred prostranstvom misterija“, navode iz MPU.

Trijenale u Milanu od 1923. godine predstavlja jednu od vodećih institucija kulture u svetu, u kojoj se spajaju umetnost, dizajn, kreativnost i tehnologija, tradicija i inovativnost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.