U trendu

Srpska umetnost u Parizu

U selekciji ovogodišnjeg, 69. salon „Réalités Nouvelles“, najpoznatijeg salona apstraktne umetnosti, koji okuplja svake godine više od 400 umetnika iz celog sveta iz domena slikarstva, vajarstva, crteža, grafike, fotografije i kompjuterske animacije, uvršćeni su srpski umetnici Milija Belić, Ivan Jurašin, Mice Poptsis i Jarmila Vešović.

Ovogodišnji salon je u znaku Kazimira Maljeviča i stogodišnjice od njegove čuvene „Poslednje futurističke izložbe slika 0.10“, održne u petrogradskoj galeriji Dobičina, na kojoj je prvi put predstavljena, među 39 dela, i njegova amblematična slika „Crni kvadrat na beloj osnovi“.

Pored toga što će u okviru salona, u posebnoj sali, biti rekonstruisana cela ova istorijska izložba, pred kraj salona biće održana konferencija na temu „Šta pokazuje Apstrakcija sto godina posle Maljeviča“.

Druga tema koja dominira na salonu je odnos nauke i umetnosti: naučnici i umetnici će preko zajedničkih projekata-instalacija pokušati da uspostave paralelu između apstrakcije i objektivne realnosti.

Salon „Réalités Nouvelles“ je bio važan za prvu posleratnu generaciju naših umetnika koja se obrela pedesetih godina u Parizu i prihvatila apstraktni izraz kao pandan tada vladajućem socrealizmu, ali je i danas značajno mesto prestiža i kreativni izazov za novu generaciju umetnika.

Salon, koji u proseku vidi preko 12.000 posetilaca, otvara se u subotu 17. oktobra u pariskom Parc Floral i trajaće do 25. oktobra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar