Srpski filmovi i autori na filmskom festivalu u Kini

PINJAO – Na ovogodišnjem, četvrtom izdanju Međunarodnog filmskog festivala „Pritajeni tigar, skriveni zmaj“ u kineskom gradu Pinjao, koji će se održati od 10. do 19. oktobra, srpski filmovi i srpski autori biće višestruko zastupljeni.

Film „Oaza“ u režiji Ivana Ikića, nedavno premijerno prikazan i nagrađen na Venecijanskom filmskom festivalu, imaće u Aziji festivalsku premijeru upravo u Pinjau i naći se u trci za nagradu „Roberto Roselini“.

Pored projekcije „Oaze“, na festivalu će biti priređena i retrospektiva klasičnih srpskih filmova pod nazivom „Novi jugoslovenski film – Srpski novi film“ u okviru koje će biti prikazano devet filmova nastalih tokom 60-ih godina prošlog veka.

Film „Oaza“, po scenariju i u režiji Ivana Ikića, svetsku premijeru imao je na „Danima reditelja“ u Veneciji, a u Pinjau će biti prikazan u okviru takmičarske selekcije „Pritajeni tigar“ (prvi ili drugi film snimljen izvan Azije).

Retrospektiva „Novi jugoslovenski film – Srpski novi film“ je projekat na kome Međunarodni filmski festival „Pritajeni tigar, skriveni zmaj“ i Filmski centar Srbije rade protekle dve godine.

Podršku ovom projektu su pružili Jugoslovenska kinoteka, Delta video i Filmski centar Sarajevo, a retrospektiva donosi izbor od devet jugoslovenskih/srpskih filmova nastalih tokom 60-ih godina prošlog veka, od kojih će neki biti po prvi put prikazani u novim restauriranim verzijama.

Program čine ostvarenja: „Dvoje“ Aleksandra Saše Petrovića, „Kapi, vode, ratnici“ Vojislava Kokana Rakonjca, Živojina Pavlovića i Marka Babca, „Čovek nije tica“ Dušana Makavejeva, „Devojka“ Mladomira Puriše Đorđevića, „Tri“ Aleksandra Saše Petrovića, „Povratak“ Živojina Pavlovića, „San“ Mladomira Puriše Đorđevića, „Praznik“ Đorđa Kadijevića i „Nevinost bez zaštite“ Dušana Makavejeva.

Filmski centar Srbije je na poziv Džije Džang-Kea, osnivača Međunarodnog filmskog festivala „Pritajeni tigar, skriveni zmaj“ i poznatog reditelja i scenariste, priredio ovu retrospektivu.

Koncept i izbor filmova sačinili su umetnički direktor festivala Marko Miler i Miroljub Vučković iz Filmskog centra Srbije.

Digitalizovane kopije filmova obezbedio je Delta video (naslednik fonda Avala filma) i Filmski centar Sarajevo.

Svaki film biće predstavljen video-najavom.

Svoje filmove će predstaviti reditelji Puriša Đorđević i Đorđe Kadijević, a o ostalim će govoriti učesnici, saradnici i svedoci uključeni u njihov nastanak: Boro Drašković (predstavlja filmove Aleksandra Petrovića), Mihajlo Ilić predstavlja Kino klub Beograd – izvorište talenata novog srpskog filma i filmove „Kapi, vode, ratnici“ i „Povratak“.

Filmove Dušana Makavejeva najaviće inserti iz njegovog televizijskog filma „Rupa u dusi“.

Posebno je sačinjena posveta glumici Mileni Dravić, kroz video-album njenih fotografija i poemu koju je o glumici napisao Dušan Makavejev.

Dizajn postera za retrospektivu nadahnut je filmom „Čovek nije tica“, debitantskom dugometražnom režijom Dušana Makavejeva, vodećeg autora srpskog novog filma. Ogromni posteri radničkih šaka koji se pojavljuju u filmu oličuju ljudskost i duh srpskog novog filma – njegov fokus na svakodnevnicu i živote pojedinaca.

Međunarodni filmski festival „Pritajeni tigar, skriveni zmaj“ ima i deo u okviru koga se razmatraju projekti u nastajanju, kao i deo programa posvećen retrospektivama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.