U trendu

Srpski folkloraši iz 12 zemalja igraju i pevaju u Beogradu

BEOGRAD – Ne mogu da vam poželim dobrodošlicu jer ste došli kući ali vam želim da kući dolazite što češće i ostajete što duže i da svugde gde se u svetu pojavite pronesete slavu našeg opanka i šajkače, poručio je danas srpskim folklorašima iz dijaspore izaslanik predsednika Pepublike Nikola Selaković na početku 24. Evropske smotre spskog folklora koja se održava u beogradskom Centru „Sava“.

On je naglasio da su svi učesnici koji su stigli iz 12 zemalja i sa dva kontinenta pobednici i dodao da su Srbi “ pobednički narod i to treba svuda i na svakom mestu da budu“.

Dvodnevna smotra srpskih folklora iz dijaspore značajna je jer čuva srpsku pesmu i kolo kao kontinuitet srpskog trajanja, poručio je Selaković i dodao da bez te pesme i igre na prostorima Balkana teško da bi opstali kao narod.

On je pozvao prisutne da svuda nastave da čuvaju i neguju srpski jezik a na tom poslu obećao je pomoć kako Srbije tako i Republike Srpske.

Domaćin smotre u Beogradu je Srpski folklorni savez Švajcarske čiji je predsednik Nenad Milenković poručio da se u Srbiju rado dolazi i dodao da folkloraši iz dijaspore vole miris Srbije i da dođu u svoju domovinu – kući.

Borko Jorgovan iz Saveza Srba iz Rumunije kaže da preko 25 kulturno-umetničkih društava, izdavaštva, manastira, gimanzije „Dostitej Obradović“, iako malobrojni, uspevaju da neguju i sačuvaju srpski identitet i kulturu u Rumuniji.

„Mi smo stara dijaspora, malobrojni ali još uvek živimo u Rumuniji“, kaže on i dodaje da postoje jako dobre veze sa Srbijom, odnosno ministarstvima kulture i prosvete.

„Ima tu šta da se uradi, to znaju na drugom planu, mi znamo oko folklora da negujemo kulturu, nošnju i običaje, opanke kako se to kaže, i srpsku pesmu i nastavićemo da promovišemo srpstvo bilo gde“, rekao je Jorgovan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.