U trendu

Srpski kratki animirani film „Trkija“ prikazan na Kustendoru

BEOGRAD – U takmičarskom programu ovogodišnjeg izdanja Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf na Mećavniku. prikazan je i srpski kratki animirani film „Trkija“ rediteljke Marije Vulić, saopštili su iz Filmskog centra Srbije.

Marija Vulić je, uz Isidoru Vulić, u slučaju ovog ostvarenja i animatorka, a film je nastao zahvaljući i podršci Filmskog centra Srbije.

Animirani film „Trkija“, nastao po motivima pripovetke „Devojka brža od konja“, bavi se fenomenom lepote i večite čežnje za njenom spoznajom, a nadahnut je i ovim citatom nobelovca Ive Andrića:

„Lepota je vidljiva, ali nedostižna i nezadrživa; ne da se uhvatiti, ne može se ukrasti, nema se za što kupiti, niti se može od ljudi oteti ni od Boga izmoliti; kao priviđenje je, nestvarno i kratkoveko, a draže od svega sto je živo, stvarno i nadohvat ruke.”

U središtu priče je predanje o pokušaju da se lepa devojka zadobije pobedom na trci. Devojka je neobičnog porekla i još neobičnije lepote.

Ona prosce izaziva na trku do zlatne jabuke, uz obećanje da će poći za onoga ko je u trci pobedi ali i uz pretnju da će svi stradati ako ona do cilja stigne prva.

Kroz niz fantazmagoričinih i metaforičkih slika o stvaranju njene natprirodne lepote i situacija tokom same trke, između devojke i prosaca , dolazimo do trenutka kada možemo zaključiti da lepota ne može pripasti pojedincu, da se ne može uzeti.

„Prvobitna ideja samog projekta i opredeljanja za animiranu interpretaciju narodne pripovetke, koja je ubraja u bisere našeg usmenog narodnog predanja, bila je da se deci školskog uzrasta približe vrednosti narodne baštine i pomogne u tumačenju i prepoznavanju vrhunskih umetničkih dostignuća. Dakle film je mogao da bude svojevrsno pomoćno sredstvo koje bi deca mogla da koriste u nastavi“ kazala je Marija Vulić.

Film je režirala Marija Vulić, animatorke su Isidora Vulić i Marija Vulić, Dizajn zvuka i muzike je zasluga Aleksandra Saše Ćirova iz Rusije.

Naratorka je Radmila Tomović, a za postprodukciju slike zadužen je bio Vladan Obradović.

Film je nastao pod okriljem produicentske kuće „Jafilm“ iz Jagodine.

Film je podržao Filmski centar Srbije, a podršku su pružili i kulturni centar Jagodina i Zavičajni muzej Jagodina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.