U trendu

Stiven King podneo račun čitaocima

Prvi pisac koji je odlučio da objavi nešto isključivo za Internet je američki majstor horora Stephen King. Autor brojnih bestselera i jedan od najčitanijih pisaca na svetu je u 2000. godini na svom sajtu objavio početak objavljivanja novele „Plant“, koju piše isključivo za Internet.

Sasvim sigurno on nije bio prvi pisac koji je došao na tu ideju, ali je prvo veliko književno ime koje je započelo ovakvu „avanturu“, pokušavajući da oproba stvarne potencijale mreže za jednog pisca. Plan je bio sledeći: novela će se publikovati na sajtu u nastavcima, a čitaoci-surferi će moći da ih download-uju po ceni od 2 dolara za svaki. Nije postojao sistem zaštite, svako je mogao to da uradi i ne plaćajući, ali je majstor horora upozorio da će prestati sa objavljivanjem ako više od 20% ne plati za download.

Posle dva objavljena nastavka, Stephen King je odustao od ovakvog načina distribucije, objavivši da je poduhvat neisplativ i da se vraća objavljivanju u štampanom obliku. Mnogi su već platili za prva dva nastavka i opravdano se ljutili i protestvovali. Pisac je odlučio da na svom sajtu objavi podatke o tome koliko je zaradio i pokaže kako je poduhvat neisplativ.

Posle ovih brojki, čitaoci će se, verovatno, naći u još većem čudu:

  • počev od 31. decembra 2000. godine, uplaćeno je ukupno: 721.448,61 dolar
  • postavljanje stranice i usluge web-dizajna: 14.000 dolara
  • oglašavanje i promocija: 140.766,75 dolara
  • cena web-hostinga i održavanja: 102.849,59 dolara

    Ukupni prihod je bio 721.448,61, a troškovi su iznosili 257.616,27 dolara. Čiste zarade je, prema tome, bilo „samo“ 468.832,27 dolara. Čitaoci su zaista ostali zbunjeni tvrdnjom pisca o neisplativosti projekta.

    Zabuna je još veća, s obzirom na to da je pisac, kritikovan zbog prestanka objavljivanja, izjavio da je publikovao 6 nastavaka i da je, u stvari, završio novelu „Plant“, odnosno da je to priča koja ima početak, sredinu i kraj. Ostaje pitanje da li zaista postoji kraj, ili je pisac prekinuo pisanje, kao što je prvobitnio izjavio, zbog neiplativosti projekta. Možda ćete vi uspeti da rešite zagonetku, ako posetite stranicu www.stephenking.com.

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.