U trendu

Strip-priče domaćeg majstora

Iliju Bakića, domaćeg autora fantastike koji stvara već više od dvadeset godina ("Prenatalni život", "Jesen Skupljača"…) često smatraju mračnim piscem, ali u svojoj novoj zbirci, "Nastaviće se… (stripopriče br. 1)" pokazuje i vedriju stranu, pokazuje da i te kako ume da nasmeje i zabavi – i to i dalje pišući odličnu prozu, bez pokušaja jeftinog humora.
U zbirku "Nastaviće se… (stripopriče br. 1)" sabrane su 23 kratke priče. Neke od njih su bazirane na junacima stripova, kao što su Talični Tom, Gaša, Flaš Gordon, Fantom, neke na detektivskim romanima, pa se u njima pojavljuje doktor Votson, a bivaju spomenuti i Šerlok Holms, Morijarti, Marlou, Spejd, jedna priča na humorističan, ali i opominjući način prikazuje Orsona Velsa i njegovu adaptaciju "Rata svetova", a tu su i priče sa originalnim junacima, kao što je Lepi Nanko, mali čovek koji nekako pokušava da preživi u postapokaliptičnom svetu; postapokaliptični svet je prikazan i u još nekim pričama u ovoj zbirci i nastanjuju ga neobični junaci. Tu je i jedna priča o duhu i o administrativnim zahtevima koji ga muče (poreznike ni smrt ne zaustavlja).
Humor u većini ovih priča je crn, a nemali broj tih priča je opominjuć (uglavnom opominje na posledice ljudske gluposti, korumpiranosti, gramzivosti, netolerancije…), ali im je ipak cilj više da zabave nego da teško padnu. Kroz tu zabavu, čitaoci se možda i zapitaju o nečemu, možda se, bez pritiska, sete grešaka koje i sami prave i pokušaju da ih ne prave više. Možda i ne – možda samo uživaju u majstorski napisanim pričama domaćeg autora i bivaju oplemenjeni uživanjem u dobroj knjizi, delu koje je Udruženje književnika Vojvodine nominovalo za knjigu godine. Ni to nije malo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.