U trendu

Studija „Zlato četnika i partizana – dekontrukcija mita“

BEOGRAD – Službeni glasnik je jesenju sezonu predstavljanja svojih novih izdanja započeo jednom izuzetno zanimljivom istoriografsko-etnografskom studijom „Zlato četnika i partizana – dekontrukcija jednog mita“ Miloša Timotijevića kome je do sada objavio već više naslova.

O knjizi su govorili, pored autora i njenog urednika istoričara Borisava Čelikovića i dr Ivica Todorović jedan od njenih recenzenata i naučni savetnik Etnografskog instituta SANU.

Knjiga nosi podnaslov „Finasije i otpor okupatoru u Srbiji i Jugoslaviji (1941-1945)“.

Kako je istakao Todorović, autor knjige je sproveo jedno neobično istraživanje i prikazao u kojoj meri je zlato u srpskoj istoriji sve do naših dana ostalo jedan od mitskih elemenata i da se u čačanskom kraju još uvek istražuje teren da nije slučajno ostalo blago koje je dinastija Karađorđevića sakrila pre nego je napustila Kraljevinu Jugoslaviju.

Prema rečima urednika Čelikovića „centralni deo knjige počinje raspravom o nemačko-italijansko-ustaškoj pljački zlatnog, srebrnog i papirnog novca Kraljevine Jugoslavije 1941, obimom evakuacije zlata u Kairo, a zatim se nastavlja detaljnim pregledom minimalnih novčanih sredstava koje je iz inostranstva dobijala vojna organizacija generala Draže Mihailovića“.

Prema njegovim rečima, finansiranje Jugoslovenske Vojske u Otadžbini (JVuO) posmatra se kroz komparaciju s ogromnim novčanim sredstvima koje je posedovala partizanska vojska (po prvi put da se takvo pitanje postavlja u istoriografiji), počev od priprema za ustanak 1941, potom stvaranja slobodne teritorije, do završnih godina rata, što je do sada bila tabu tema.

Uporedo se istražuje, dodao je on, analizira i tumači pljačka novca, zlata i ostalih dragocenosti, koju su tokom rata organizovali Nemci, Italijani, Bugari i hrvatske ustaše na prostoru cele Jugoslavije.

Na kraju se analizira višedecenijska Udbina pretraga prostora istočne Bosne i zapadne Srbije pod rukovodstvom Tita i Rankovića, posebno na užem prostoru oko Ravne gore, između planina Kablar i Suvobor, kako bi se iskopalo „četničko zlato“ i arhiva JVuO.

Završni deo posvećen je prikazu i analizi pojave povezivanja drevne narodne mitologije zlata sa iskustvima iz Drugog svetskog rata, što je stvorilo niz novih legendi koje se konstruišu u vezi s „tajnom četničkog zlata”, kao potpuno nova antropološko-istorijska pojava savremene Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.